Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.02.2017 02:28

Centrum pomôže starostom i podnikateľom pri čerpaní eurofondov


Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Snímka zdroj: (tasr).


Starostovia obcí, ale i podnikatelia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) dostali pri svojich zámeroch čerpať eurofondy veľkú pomocnú ruku v podobe informačno-poradenského centra.


Centrum dnes (20. 2. 2017) otvoril na Mestskom úrade v Banskej Bystrici podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini s primátorom Jánom Noskom.      

V praxi to znamená, že už sa nemusia obracať na rôzne agentúry, ktoré si za svoje služby fakturujú stovky eur. V tomto centre sa dozvedia všetko o možnostiach a spôsoboch čerpania eurofondov. Zistia, z akého operačného programu by ich bolo možné financovať, koľko by mohli dostať, či je taká výzva plánovaná, alebo je už otvorená a pod. Kompletné poradenstvo je bezplatné, podporované z prostriedkov EÚ.      

Podobné centrá už fungujú na šiestich úradoch samosprávnych krajov, iba v Banskej Bystrici museli zvoliť priestory mestského úradu.      

"V Banskej Bystrici sme, žiaľ, na rozdiel od iných krajov museli hľadať spoluprácu na mestskom úrade, pretože BBSK vzhľadom na identifikovanie čierneho zamestnávania a takého správania sa pána župana nemôže prijímať štrukturálne fondy. Nie je to rozhodnutie vlády, ale rozhodnutie EÚ, ktorá také usmernenia používa v rámci celej EÚ. Nie je to trest banskobystrickej župe, rovnaké pravidlá platia všade v EÚ. Hľadali sme spôsob, ako priniesť tieto informácie aj pre obyvateľov BBSK, nebolo by fér, keby trpeli len pre to, koho majú na čele župy a ako ju riadi," vysvetlil Pellegrini.      

Ako tiež uviedol, projekt informačno-poradenského centra je oficiálne plánovaný do roku 2018, ak sa však ukáže jeho opodstatnenosť, disponujú financiami v takom objeme, že ho budú môcť financovať a prevádzkovať až do roku 2023.      

"Záleží nám na rozvoji regiónov Slovenska. Práve efektívne využívanie eurofondov k nemu prispieva. Som veľmi rád, že sa nám za uplynulé mesiace podarilo zvýšiť čerpanie o viac ako 550 miliónov eur, čo je pri percentuálnom porovnaní nárast takmer o 300 percent. V porovnaní 28 krajín EÚ sme ku koncu roku 2016 v čerpaní stúpli o štyri miesta," konštatoval podpredseda.      

"Vyhlásených už bolo 193 výziev a vyzvaní v objeme deväť miliárd eur, vyčerpali sme vyše 800 miliónov eur. V srdci Slovenska, v Banskej Bystrici, sme zavŕšili proces budovania integrovaných poradenských centier. Verím, že bude impulzom na sociálno-ekonomický rast a rozvoj regiónu, nárast počtu projektov, ktoré naplnia konkrétne potreby ľudí v kraji," zdôraznil Pellegrini.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
14.05.2021
Vývoj rozpočtu signalizuje riziká, upozorňujú národní kontrolóri
Najvyšší kontrolný úrad pri schvaľovaní štátneho rozpočtu pre rok 2021 upozornil poslancov na riziká, ktoré sa prejavili už v priebehu prvého štvrťroka tohto roka.
viac
20.12.2021
O prvú platbu z Plánu obnovy požiadame v apríli 2022
Slovensko sa minulý týždeň zaradilo medzi prvé krajiny v Európskej únii, ktoré sú plne pripravené na realizáciu plánu obnovy a majú vyrokovanú a schválenú Operačnú dohodu.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %