Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.08.2020 12:15

Centrum voľného času v Nitre pripravilo pre deti zaujímavý program


Snímka zdroj: (Roman ORAVEC).


V denných letných táboroch sa počas dvoch mesiacov prázdnin vystrieda približne 260 detí, ďalších 70 trávi prázdniny v letných monotematických školách.


Niektorí pedagogickí pracovníci Centra voľného času v Nitre sú na dovolenkách a tí, čo nedovolenkujú, sa venujú deťom v denných letných táboroch a letných školách. V denných letných táboroch sa v priebehu ôsmich turnusov počas dvoch mesiacov vystrieda približne 260 detí vo veku od skončenej prvej triedy ZŠ do 12 rokov. Ďalších 70 detí trávi prázdniny v letných monotematických školách.

Okamžite po zverejnení ponuky sa zaplnila letná škola mažoretiek, letná výtvarná škola a dve tanečné školy. Aj v tomto prípade je zárukou dobrá starostlivosť skúsených pedagógov a pestrý program. Deti sa nenudia a môžu rozvíjať svoje talenty.

Obľube sa tešia letné tábory

Obľúbené letné tábory boli spočiatku ohrozené. Po uvoľnení sprísnených hygienických opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 mali denné letné tábory za dva dni zaplnené. Oproti minulým rokom je zmena v tom, že piatkový pobyt museli skrátiť. Dôvod? Pre zvýšené hygienické opatrenia sa musia pripraviť na ďalší týždeň.

Ako vyzerá ranný príchod do tábora? Vysvetľuje riaditeľ CVČ Marián Hlavatý: „Ráno nám rodičia deti privedú. Prístup majú iba do vestibulu budovy, kde nám deti odovzdajú. Tu urobíme hygienický filter. Máme tú výhodu, že u nás tečie teplá voda. Takže deti si mydlom a teplou vodou umyjú ruky na toaletách a vojdú dnu.“

Program je tentoraz skromnejší

Centrum voľného času malo problém aj s tým, ako zabezpečiť pre deti zaujímavý program, pretože mnohé inštitúcie, ktoré s nimi dlhé roky spolupracovali, im počas núdzového stavu nevedeli povedať, či s nimi môžu počítať pri príprave programu pre deti.

„Napriek tomu sa nám podarilo pripraviť zaujímavé tábory, v ktorých sa deti nenudia. Jediný hendikep je ten, že sme počas uplynulých ročníkov chodievali na celodenné výlety. Tento rok takéto výlety z pochopiteľných dôvodov neorganizujeme. Chodíme len po okolí,“ vysvetľuje riaditeľ Marián Hlavatý.

Tento denný tábor je medzi rodičmi obľúbený aj z toho dôvodu, že svoje deti zverujú do rúk fundovaných pedagógov. Ďalšou výhodou je cenová výhodnosť. „Stále sme najlacnejší a je to tak aj preto, že sme pedagógovia – zamestnanci centra voľného času. Na tábore nepotrebujeme zarobiť ako súkromné spoločnosti, pre ktoré je organizovanie letných táborov zárobková činnosť,“ vysvetľuje M. Hlavatý.

V každom z turnusov sú pripravené športové i zábavné hry a súťaže, tvorivé dielne a iné aktivity. Deti absolvujú poldenné výlety a exkurzie a navštívia aj dopravné ihrisko či kúpalisko.

Už chystajú plány na nový školský rok

V Centre voľného času v Nitre už pripravujú plány na nový školský rok. K tradičným krúžkom a klubom by mal pribudnúť mediálny krúžok, ktorý vznikne v spolupráci s Mediálnym centrom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Deti sa budú učiť vyrábať krátke videá, ktoré budú zverejnené na CVČ youtube kanále.

Ďalšou novinkou v ponuke bude športový klub ragby. Dievčatá by mohol zaujať klub tanečnej gymnastiky. Podľa riaditeľa Mariána Hlavatého sa v nitrianskom CVČ každoročne snažia zosúlaďovať ponuku so záujmami mladej generácie.

Autor: (Ľudmila SYNAKOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2017
Jarné prázdniny v bratislavských centrách voľného času
Mestské centrá voľného času v Bratislave si pre deti pripravili 5 zaujímavých jarných táborov v centre mesta, Ružinove, Petržalke, Dúbravke či v Krasňanoch.
viac
04.07.2017
Mesto Poprad pripravilo opäť letný tábor pre deti zo sociálne slabších rodín
Mesto Poprad už po 17. krát pripravilo pre 40 detí zo sociálne slabších rodín 8 – dňový prázdninový tábor. Ten začal už v sobotu 1. júla a potrvá celý týždeň. Deti prežijú nezabudnuteľné chvíle v Súkromnej škole v prírode v Tatranskej Lomnici.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %