Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2022 12:35

Čerpanie fondov na Slovensku ničí byrokracia


Snímka zdroj: (NS MAS).


Prístup LEADER, ktorý je v iných krajinách EÚ úspešným programom na rozvoj vidieka, na Slovensku dlhodobo brzdia pretrvávajúce problémy.


Zložito nastavené procesy spôsobujú, že vyhodnocovanie projektov prijatých vo výzvach miestnych akčných skupín (MAS) je neprimerane zdĺhavé a neustále ho sprevádzajú nejasnosti a komplikácie. To má dopad na katastrofálny stav čerpania finančných prostriedkov v rámci opatrenia 19 Programu rozvoja vidieka SR 2014 - 2020. Reálne čerpanie financií v rámci podopatrenia 19.2, teda na projekty podporené cez MAS, je v súčasnosti 0 %.

Posun v dlhodobo neriešenom probléme by mala priniesť nová stratégia miestnych akčných skupín a avizované zjednodušenie procesov. To 20. januára na spoločnom rokovaní miestnych akčných skupín, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Združenia miest a obcí Slovenska prisľúbil generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozef Kiss.

Problémové usmernenie 8/2017

Zástupcovia Národnej siete miestnych akčných skupín (NS MAS) SR vítajú návrh zjednodušenia procesov. O zefektívnenie žiadali roky, ale doteraz neúspešne. „Návrh PPA sme doplnili o konkrétne príklady zbytočnej byrokracie a úkonov, ktoré oberajú o vzácny čas žiadateľov, zamestnancov MAS, ale aj PPA. Zároveň sme dôrazne požiadali o zrušenie Usmernenia PPA č. 8/2017 k obstarávaniu, ktoré opäť zbytočne komplikuje prácu zamestnancom PPA, ale čo je oveľa dôležitejšie – vyžaduje veci vysoko nad rámec zákona o verejnom obstarávaní a je také zložité, že pri zákazkách s nízkou hodnotou je v praxi takmer nevykonateľné,“ uviedla manažérka MAS MALOHONT Miroslava Vargová.

Ako dodala, prehnaná byrokracia má vplyv aj na nízky záujem o podporu z radov podnikateľského sektora a spôsobuje problémy aj samotným MAS: „Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vydalo v roku 2021 jednotnú príručku k obstarávaniu. Skutočne jednotnou by sa stala až vtedy, ak by sa k týmto postupom pridala aj PPA, čo by značne zefektívnilo procesy aj u nich, nakoľko namiesto dvoch rôznych postupov by kontrolovali len jeden.“

Chýbajú financie na chod MAS

Podpredseda NS MAS a manažér Partnerstva Muránska Planina - Čierny Hron Igor Pašmík upozorňuje aj na ďalší akútny problém – nedostatočné zabezpečenie financovania prevádzky miestnych akčných skupín: „Niektoré MAS už roky nemajú financie na svoj chod, nakoľko s realizáciou stratégií rátali oveľa skôr ako k nemu reálne došlo. Aj na toto upozorňujeme dlhodobo.“ Ako pripomenul, ministerstvo pôdohospodárstva minulý rok navrhlo zabezpečiť toto financovanie v rámci dodatočnej alokácie, ktorá bola plánovaná od roku 2017 a v rámci zdrojov prechodného obdobia, ktoré sú dostupné od minulého roka: „Je však nesmierne dôležité, aby táto výzva bola čo najskôr vyhlásená a vyhodnotená, inak to môže mať pre niektoré MAS likvidačné následky.“

Podľa NS MAS SR je nevyhnutná pravidelná metodická podpora pre zamestnancov MAS, nakoľko postupy nastavuje PPA a v praxi často dochádza k rozdielnym pohľadom na situáciu priamo v regiónoch a následne pri kontrole zo strany riadiaceho orgánu. „Vítame reakciu generálneho riaditeľa, že sa bude zaoberať aj týmto podnetom. Tie najvhodnejšie formy by mala nájsť novovytvorená pracovná skupina, do ktorej sme boli prizvaní. Jej hlavným cieľom má byť zjednodušenie a urýchlenie procesov,“ doplnila manažérka OZ Tekov-Hont Monika Slížiková.

To je v konečnom dôsledku spoločným cieľom všetkých aktérov zapojených do rozvoja vidieckych regiónov prostredníctvom aktivít MAS na Slovensku, od miestnej úrovne až po národnú. Podľa Národnej siete MAS SR je to zároveň posledná šanca aspoň čiastočne zachrániť čerpanie prostriedkov, ktoré mohli pomôcť rozvoju vidieka na Slovensku.

Autor: (Veronika FITZEKOVÁ, NS MAS SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2021
Fungovanie PPA ohrozuje miestny rozvoj na slovenskom vidieku
Vyhlásenie Národnej siete miestnych akčných skupín (MAS) SR k vývoju v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.
viac
25.03.2021
30 rokov prístupu LEADER
V roku 2021 si pripomíname 30. výročie prístupu LEADER. Metóda LEADER je jeden z najúčinnejších nástrojov na podporu integrovaného rozvoja vidieka.
viac
20.04.2021
NS MAS chce nové pravidlá pre budúce programové obdobie
Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR pripravila na 23. apríla online konferenciu Ako ďalej LEADER na Slovensku v rokoch 2021-2027.
viac
17.08.2021
Žiadame krízový manažment: Doteraz nebol prefinancovaný ani jediný projekt!
Problémom nie je nepripravenosť žiadateľov, ale neúmerná byrokracia! Zo 140 miliónov eur určených na projekty LEADER boli v programovom období 2014-2020 podané žiadosti za 45 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %