Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.03.2024 08:55

Cestujúcich čakajú zmeny v autobusovej doprave


Ilustračná snímka PSK


Už cez víkend vstúpia do platnosti nové cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. Zmeny majú prispieť k skvalitneniu a systematizácii verejnej dopravy na viacerých linkách v Prešovskom kraji, dotknú sa najmä liniek v okolí Lipian a Giraltoviec.


S platnosťou od nedele 3. marca dôjde k zmenám v grafikone vlakovej dopravy. V nadväznosti na to budú k tomuto termínu zrealizované viaceré koordinačné zmeny v autobusovej doprave Prešovského kraja, spojené so zavádzaním taktovej dopravy na niektorých linkách.

K najvýraznejším zmenám dôjde v okolí miest Lipany a Giraltovce v rámci zavŕšenia prvej fázy integrovanej taktovej dopravy. Výsledkom bude kvalitnejšia koordinácia nadväzností v prestupných uzloch Lipany, Prešov a Giraltovce, ale aj primeranejšia frekvencia spojov vzhľadom na počty cestujúcich v špičkových časoch. Samozrejmosťou je zvýšenie pravidelnosti a časovej spoľahlivosti spojov, ako aj zjednotenie rozsahu zastávok na linkách.

„Z vlastných skúseností už vieme povedať, že taktový systém liniek a spojov prináša výrazné pozitívne zmeny v preprave cestujúcich. Všade, kde sa v cestovných poriadkoch zrealizovali hĺbkové systémové zmeny podľa princípov IDS, sledujeme zvýšený záujem cestujúcej verejnosti už po prvom roku prevádzky – v priemere ide o päť percent medziročný nárast počtu cestujúcich na linke. Ide o očividný kontrast s dlhodobo klesajúcim trendom počtu cestujúcich všade tam, kde k realizácii systémových zmien nedošlo. Odchody spojov v pravidelných intervaloch a spoľahlivé nadväznosti sú teda overeným receptom pre zvýšenie atraktivity verejnej dopravy, a tým aj jej udržateľnosť z hľadiska financovania,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Na úseku Lipany – Stará Ľubovňa dôjde k zvýšeniu počtu taktových spojov časovo zosúladených s vlakmi na linkách Lipany – Prešov – Košice a Stará Ľubovňa – Kežmarok – Poprad. Na úseku Lipany – Prešov dôjde k úprave cestovných poriadkov predovšetkým v rannej špičke tak, aby boli primeranejšie pokryté časové úseky s najvyšším počtom prepravovaných cestujúcich a zároveň sa zvýšila spoľahlivosť dodržiavania cestovných poriadkov. Spolu s tým dôjde ku skvalitneniu prestupných nadväzností v Lipanoch z viacerých okolitých blízkych obcí na spoje smer Prešov, resp. obdobne v opačnom smere.

Doslova ku skokovému zvýšeniu atraktivity dopravy dôjde na úseku Prešov – Giraltovce – Stropkov, kde bude v pracovné dni zabezpečený pravidelný 60-minútový interval spojov v oboch smeroch, spojený s výrazným navýšením počtu priamych spojov na trase, ako aj elimináciou nepraktických výnimiek z prevádzky spojov počas roka.

V smere Prešov – Fijaš – Stropkov bude namiesto dnešných desiatich spojov s neprehľadnými časmi odchodov premávať 13 priamych spojov v hodinovom takte. Obdobne dôjde k systematizácii a zvýšeniu počtu spojov v opačnom smere. Zjednotený bude rozsah zastávok, štandardizovaný jazdný čas všetkých spojov a zabezpečená koordinácia s inými linkami v uzloch Prešov a Giraltovce.

Vďaka koordinácii a zvýšeniu kvality dopravy na trasách Prešov – Giraltovce – Svidník a Prešov – Giraltovce – Stropkov budú zároveň eliminované neproduktívne časové súbehy spojov, ktoré boli typické pre trasu Giraltovce – Prešov. V tomto exponovanom úseku bude v priebehu pracovného dňa zabezpečený 30-minútový interval spojov, doplnený vo vybraných špičkových časoch až na 15-minútový interval. Zároveň dôjde k zabezpečeniu prestupných nadväzností s kľúčovými spojmi v rámci prípojných liniek, ako aj k ďalším vyvolaným zmenám v časových polohách spojov či trasovaní miestnych liniek.

Taktová doprava bude zavedená aj na linke Stará Ľubovňa – Sulín/Legnava. Od 3. marca tiež môžu cestujúci očakávať skrátenie prestupných časov pri cestovaní z Kežmarku do Prešova s prestupom v Levoči. Počas dopravnej špičky budú zdokonalené taktové odchody expresných spojov vedených po diaľnici na trase Prešov – Košice.

Keďže ide o rozsiahle zmeny, IDS Východ očakáva od cestujúcich pripomienky a požiadavky, ktoré budú podrobne posudzované a vyhodnocované, s možnosťou zapracovania k ďalším zmenám cestovných poriadkov. Podnety a pripomienky je potrebné zaslať formou elektronického kontaktného formulára na stránke www.idsvychod.sk.

Okrem uvedených trás a regiónov dôjde začiatkom marca k realizácii množstva drobných koordinačných opatrení na základe opodstatnených požiadaviek cestujúcich a dopravcov, či z dôvodu cestných uzávierok. Cestujúci by si preto mali svoje spojenia skontrolovať počas víkendu na www.cp.sk.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
13.08.2021
ARRIVA bude zabezpečovať MHD v Komárne aj ďalších desať rokov
Spoločnosť ARRIVA a mesto Komárno podpísali zmluvu, na základe ktorej bude ARRIVA zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu najbližších desať rokov. Zmluva cestujúcim prinesie modernizáciu vozového parku a zvýšenie kvality cestovania.
viac
23.03.2022
Vodiči prímestskej dopravy v PSK budú mať vyššie mzdy
Vodiči a prevádzkový personál prímestskej dopravy v kraji si prilepšia. Prešovská župa vyčlenila od prvého apríla na zvýšenie ich miezd takmer 1,5 milióna eur.
viac
30.11.2023
Prímestskú autobusovú dopravu na východe bude riadiť dispečing
Samosprávne kraje na východe Slovenska zavádzajú novinku v doprave – centrálny dispečing a informačný systém IDS Východ. Prvá etapa systému, ktorý umožní zavádzanie garantovaných prestupov a informačných tabúľ na zastávkach, bude spustená v januári 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %