Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.09.2023 03:05

Chceme kvalitnejšie vzdelávanie na našich stredných školách


Ilustračná snímka


Návrh optimalizácie siete stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je otvorený dokument, na ktorom sa podieľa odbor školstva a športu v spolupráci s útvarom hodnoty za peniaze ŽSK.


V zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je 60 stredných škôl a ďalšie školské zariadenia (jedálne, školské internáty, centrá voľného času). Žiaci môžu v tomto školskom roku študovať v 177 študijných a učebných odboroch. Vývoj počtu detí a mladých ľudí v Žilinskom kraji je však dlhodobo nepriaznivý. Zatiaľ čo v roku 2003 žilo v kraji podľa údajov štatistického úradu 190 154 obyvateľov do 19 rokov v roku 2022 ich bolo už iba 142 165. Znižovanie počtu detí sa prejavuje aj na nižšom počte detí navštevujúcich stredné školy. Z toho dôvodu Zastupiteľstvo ŽSK už minulý rok na svojom 36. zasadnutí schválilo ako jednu z priorít v rámci Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja ŽSK na roky 2023 – 2025 optimalizáciu siete škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.

„Chceme, aby naše deti dostávali kvalitné vzdelanie v moderných školách, kde študenti nájdu nielen dobré podmienky a vybavenie pre výučbu, ale aj dostatok možností na kultúrne a športové aktivity, či mimoškolskú činnosť. Keďže zdroje župy sú obmedzené, hľadáme spolu s poslancami spôsob, ako ich využiť maximálne efektívne. Konečným cieľom je spojenie stredných škôl do tzv. stredoškolských kampusov, kde jeden areál využívajú viaceré školy a spoločne zdieľajú športoviská, internáty, jedálne či priestory na spoločenské aktivity,“ objasnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Súčasťou 8. rokovania Zastupiteľstva ŽSK boli Zmeny v sieti škôl a školských zariadení SR, konkrétne návrh na vyradenie Spojenej školy v Žiline – Bytčici vrátane jej organizačných zložiek zo siete škôl a školských zariadení SR k 31. 08. 2024 a jej zlúčenie so Strednou odbornou školou podnikania (ul. Sasinkova) v Žiline. Obe školy majú počet žiakov 250 a menej a kapacity budov sú naplnené na 50 %.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Našim účelom je zefektívnenie a skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a hospodárnejšie využitie majetku ŽSK. Udržiavať a prevádzkovať budovy s vysokou energetickou náročnosťou, ktoré si vyžadujú početné investície, by bolo z našej strany nezodpovedné. Do Strednej odbornej školy v Žiline (pozn. ul. Sasinkova) sme v rokoch 2013 – 2023 investovali celkovo cca 153 tis. eur a do budovy je potrebné v najbližších rokoch investovať ďalšie finančné prostriedky. Nutná je rekonštrukcia plynovej kotolne v odhadovanej sume cca 90 tis. eur, rekonštrukcia plochej strechy za cca 140 tis. eur, do 10-tich rokov by bola potrebná modernizácia a rekonštrukcia vnútorných rozvodov a vnútorných priestorov za približne 700 tis. eur.“

Návrh na Zmeny v sieti škôl a školských zariadení bol Zastupiteľstvom ŽSK schválený. Nová adresa a názov školy bude Stredná odborná škola podnikania a služieb (ul. Hlavná 2) Žilina – Bytčica, a to od 1. septembra 2024.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Stredné školy v TSK dostanú príspevok na zážitkové vzdelávanie
Každá zo stredných škôl v kraji mohla predložiť dve žiadosti o účelový finančný príspevok na podporu tematického zážitkového vzdelávania z oblasti histórie a prírodných vied.
viac
18.02.2020
Ponuka župných stredných škôl sa rozrastá
Do odovzdania prihlášok na stredné školy ostáva ešte niekoľko týždňov, na školy s talentovkami už len pár dní. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl svoju ponuku každoročne aktualizuje a reaguje tak na potreby trhu práce.
viac
17.02.2021
Výber strednej školy má deviatakom uľahčiť nová brožúra a webstránka ŽSK
Ponuku stredných škôl pre žiakov posledných ročníkov základných škôl (ZŠ) prezentuje nová brožúra Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a webová stránka mojastredna.sk. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej podávajú deviataci prihlášky na stredné školy do 8. apríla 2021.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %