Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.05.2020 08:50

Civilné lety zo Sliača sú prioritou BBSK


Letisko Sliač. Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Zachovanie civilnej dopravy na letisku Sliač po ukončení komplexnej rekonštrukcie patrí medzi prioritné záujmy Banskobystrického samosprávneho kraja. Zhodli sa na tom krajskí poslanci pri tom, ako vzali na vedomie správu o rokovaniach vedenia BBSK s ministrami dopravy a obrany.


Podpredseda BBSK Ondrej Lunter na rokovaní krajského zastupiteľstva 21. mája informoval poslancov o rokovaniach s ministerstvom dopravy a ministerstvom obrany, ktoré sa uskutočnilo 13. mája. Poslanci zároveň svojim hlasovaním deklarovali prioritný záujem BBSK na zachovaní civilnej dopravy na letisku Sliač po ukončení komplexnej rekonštrukcie.

„Na pokračovaní prevádzky civilnej časti letiska aj po rekonštrukcii máme eminentný záujem. Pre regióny stredného Slovenska ide o jeden z kľúčových aspektoch rozvíjania potenciálu v oblastiach cestovného ruchu, investícií a dopravnej infraštruktúry. Zároveň sme na rokovaní s ministrami predstavili plán, na základe ktorého by bolo možné dostať prevádzku letiska do ekonomicky funkčnej a stabilnej situácie,“ povedal Ondrej Lunter.

Obaja ministri počas rokovaní deklarovali záujem civilnú dopravu zachovať, minister obrany Jaroslav Naď ubezpečil zástupcov BBSK, že nikdy neplánoval civilnú dopravu zrušiť.

„Aktuálny stav je taký, že letisko prejde bezpečnostnou a technickou analýzou pod gesciou ministerstva obrany. Táto analýza preskúma, či je vôbec možné organizovať novú armádnu a civilnú prevádzku na jednom mieste. Rôzne typy leteckého parku totiž vyžadujú rôzne certifikácie a kritériá, bez naplnenia ktorých nie je možné plnú prevádzku letiska spustiť. Zjednodušene sa od analýzy očakáva rozhodnutie, či civilná prevádzka bude alebo nebude možnosťou do budúcna,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Na rokovaní tiež prišlo k dohode, že v prípade pozitívneho výsledku analýzy, ktorá by dala civilnej prevádzke zelenú, prizvú ministerstvá zástupcu BBSK do pracovnej skupiny, ktorá bude dlhodobo rokovať o ďalších krokoch smerom k „rozlietaniu“ civilnej osobnej, nákladnej a súkromnej leteckej dopravy.

Krajskí poslanci na zastupiteľstve zároveň ocenili úsilie a promptnú reakciu vedenia BBSK po zverejnených informáciách o možnom zrušení civilných letov, na zastupiteľstve rovnako vystúpila s podporou tejto iniciatívy primátorka Sliača Ľubica Balgová.

Rokovaní sa za BBSK zúčastnili predseda Ján Lunter, podpredseda Ondrej Lunter a poslanec ZBBSK Martin Turčan.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
Civilné lety zo Sliača nekončia
Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska Sliač. Počas rokovaní to vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister dopravy Andrej Doležal.
viac
07.07.2021
Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky
Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.
viac
15.01.2022
Mestá B. Bystrica, Zvolen a Sliač adresovali poslancom NR SR list, ide o letisko
Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko a primátorky Zvolena Lenka Balkovičová a mesta Sliač Ľubica Balgová adresovali poslancom Národnej rady (NR) SR spoločný list, v ktorom zdôrazňujú, že podobne ako im ani občanom týchto regiónov nie je ľahostajná budúcnosť letiska Sliač.
viac
13.11.2023
Zástupcovia ZMOS rokovali s novým vedením ministerstva dopravy SR
Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na čele s predsedom ZMOS Jozefom Božikom 9. novembra absolvovali rokovanie s novým vedením ministerstva dopravy SR – s ministrom Jozefom Rážom a jeho štátnou tajomníčkou Denisou Žilákovou a štátnym tajomníkom Igorom Chomom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %