Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.12.2020 09:15

Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru


Ilustračná snímka: (tasr).


Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.


Rozhodlo sa vytvoriť 20 polhodinových videí, v ktorých umeleckou dramatizáciou priblíži významné literárne diela.

„Som veľmi rada, že prostredníctvom tohto projektu vieme podporiť nielen vzdelávanie, ale aj kultúru národnostných menšín, lebo ako vieme, kultúra, aj tá menšinová, počas koronakrízy veľmi trpí,” uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii približujúcej projekt štátna tajomníčka rezortu Monika Filipová.

Ekonomická riaditeľka Jókaiho divadla v Komárne Magdaléna Zsiga poukázala na to, že spojenie divadla a vzdelávania vytvára ideálnu kombináciu na výchovu ku kultúre a umeniu. Videá komárňanského divadla približujú dramatickým stvárnením textov literárne diela zaradené do povinného čítania či odporúčanej literatúry. „Zvolili sme taký prístup, režijné a herecké postupy, aby sme zaujali špecifickú vekovú kategóriu a okrem oboznámenia sa s literatúrou umožnili žiakom a študentom nahliadnuť do inak neprístupného zákulisia divadla,” dodala Zsiga. Verí, že projekt približuje školákom cestu ku kultúre a umeniu a umožňuje tiež otvárať dialóg o dôležitých spoločenských témach súčasnosti, ale aj minulosti a budúcnosti.

Filipová v prípade podpory národnostného dištančného vzdelávania pripomenula aj ďalšie aktivity, ktoré sa v súčasnosti realizujú. Napríklad projekt neziskovej organizácie Synergy, zameraný na možnosti podpory a techniky dištančného vzdelávania prostredníctvom komunikačných platforiem, webový portál edubox.sk s materiálmi na dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským či projekt občianskeho združenia Kolysočka, zameraný na dištančné vzdelávanie v rusínskom jazyku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
19.10.2020
Priamy kontakt so študentmi pri dištančnom vzdelávaní chýba
Prechod na dištančné vzdelávanie nebol na viacerých stredných školách (SŠ) problémový. Učiteľom však chýba priamy kontakt so študentmi. Po prvom týždni dištančného vzdelávania sa na tom zhodli viacerí riaditelia SŠ na Slovensku.
viac
05.05.2021
Online semináre zamerané na prácu v školskej knižnici
Slovenská pedagogická knižnica, ako metodické centrum pre školské knižnice, v máji organizuje dva celoslovenské online semináre s cieľom poskytnúť cenné a aktuálne informácie, praktické skúsenosti a osvedčené postupy pri výkone odborných knižničných činností v školskej knižnici.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %