Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.12.2019 09:25

Dedina bola plná Kubov - komických postáv betlehemských hier


Ilustračný výrez plagátu


Niekoľko betlehemských skupín z okresov Detva, Brezno a Poltár sa v nedeľu zišlo v Lome nad Rimavicou na už tradičných Pastierskych hrách vianočných.


Piesne, koledy a zvyky z obdobia Vianoc priniesli do tejto najvyššie položenej obce Slovenska gorali ako jej zakladatelia pred viac ako dvoma storočiami a skupina miestnych nadšencov ich touto formou začala opäť prezentovať verejnosti pred 20 rokmi.       

Hry sa začali tak ako každý rok svätou omšou v kostole. Po nej sa vydal sprievod na javisko uprostred dediny, kde sa s koledami predstavili miestni a hosťujúci betlehemci. "Betlehemci boli pôvodne pastieri. Keď totiž anjel zvestoval narodenie Ježiša, pastieri sa mu išli pokloniť a doniesli mu dary. Takto tento obraz pretrval stáročia a dnes je akýmsi ľudovým pochôdzkovým divadlom," povedal pre TASR jeden z iniciátorov obnovenia tradície pastierskych hier v Lome nad Rimavicou Ľudovít Kubiš.       

Pastierske vianočné hry v obci sú v posledných rokoch aj prezentáciou Kubov, ktorí sú súčasťou betlehemských skupín, a sú najmä postrachom detí. "Kubo je síce komickou postavou betlehemských hier, robí náladu, ale aj straší - naháňa deti, mladé dievčatá, je oblečený do ovčej kožušiny, kyjakom navôkol hrozí a pri tom mumle, preto sa ho všetci boja," zdôraznil Kubiš.       

Novodobé pastierske hry v Lome nad Rimavicou boli najskôr len prehliadkou miestnych betlehemských skupín, neskôr prejavili záujem prezentovať sa aj skupiny zo širšieho regiónu od Podpoľania po Horehronie. Podujatie získalo na popularite, keď napríklad na jubilejný 10. ročník prišlo do dediny celkom 14 skupín koledníkov a betlehemcov, a to nielen z regiónu, ale aj z Oravy či Gemera. Podľa Kubiša od roku 2000, keď sa v Lome nad Rimavicou uskutočnili prvé pastierske hry, sa už predstavilo 30 betlehemských skupín prakticky z celého Slovenska.       

Lom nad Rimavicou je dedinou, ktorú začali formovať v 18. storočí gorali, ktorí tam prichádzali z dnešného slovensko-poľského pomedzia. Na mieste nachádzali prácu v lesoch, pri ťažbe dreva, ktoré sa využívalo ako palivo do viacerých sklárskych pecí, ktoré v tom čase v okolí zakladala šľachtická rodina Forgáčovcov.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
02.05.2018
Rozhýbať by sa mal štát – komunikácie a rómska problematika už neznesú odklad
V Lome nad Rimavicou sa koncom marca na svojom výročnom sneme zišli členovia Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného rudohoria.
viac
04.08.2018
Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, má 760 strán
Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %