Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.06.2018 01:00

Deň otvorených dverí na Katarínke bude v duchu osláv významného výročia


Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ilustračná snímka


Na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla je pripravený na zrúcanine kláštora Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava deň otvorených dverí. Jeho program sa v tomto roku ponesie v znamení osláv 400. výročia od založenia Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej.


Celodenné podujatie, ktoré pripravujú dobrovoľníci, začne o 11. hodine slávnostnou omšou.       

Po bohoslužbe si návštevníci budú môcť pozrieť divadelné vystúpenie v podaní občianskeho združenia Zámok Hlohovec, súčasťou ktorého bude aj tanečná skupina Saltarello. Po skončení kultúrnej časti programu budú pre rodiny s deťmi pripravené tvorivé cechy a dielne.       

"Tento rok je pre nás výnimočný, a preto sme pre návštevníkov pripravili aj ozvláštnenie DOD v podobe interaktívneho výletu do 17. storočia. Súčasťou bude historický výklad o kostole a kláštore. Vo vyhradenom čase a v prípade priaznivého počasia bude možnosť vychutnať si výhľad z veže na blízke okolie," informoval za organizátorov akcie Ľubomír Blišák. Záujemcom odporúčajú informovať sa vopred o podmienkach pre výstup na webovej stránke katarinka.sk.     

Návštevníci sa na Katarínku dostanú pešo po vyznačených turistických trasách z okolitých obcí Naháč, Dechtice alebo Dobrá Voda. Zároveň je možné využiť aj odstavné parkovisko pod Katarínkou, na ktoré sa dá dostať odbočkou medzi obcami Naháč a Dechtice. Medzi parkoviskom a Katarínkou bude v prípade potreby k dispozícii kyvadlová doprava.       

Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok vstupuje projekt do 24. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci budú opäť aktívne venovať záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov.       

V nasledujúcej sezóne budú pokračovať archeologické práce i konzervácia ruín v objekte kláštora. Zároveň budú prebiehať oslavy výročia založenia kláštora. Zakladacia zmluva bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici 21. decembra roku 1618.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2018
Novú sezónu na Katarínke otvorí Bielonedeľná púť
V nedeľu 8. apríla sa môžu záujemcovia a priaznivci zapojiť do 19. ročníka putovania na Katarínku, známeho ako Bielonedeľná púť. V poradí 24. dobrovoľnícka sezóna na zrúcanine kláštora na Katarínke sa začne týmto tradičným podujatím, ktorým nadväzuje na púte z minulosti.
viac
13.06.2018
Slovenský národný archív v sobotu otvára brány verejnosti
Pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov všetkých srdečne pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO ARCHÍVU, ktorý sa bude konať v SOBOTU 16. JÚNA 2018 od 9. do 17. hodiny v priestoroch archívu na Drotárskej ceste č. 42 v Bratislave.
viac
28.09.2019
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho krajas prívlastkom legendárny, sa uskutoční v utorok 1. októbra 2019, kedy sa už po šiestykrát otvoria brány župného úradu v Trenčíne širokej verejnosti.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %