Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.05.2017 06:15

Deti naučia triediť rodičov i starých rodičov - začať treba od nich


ENVI - PAK neustále rozširuje portfólio vzdelávacích pomôcok.


„V prvom štvrťroku sme školili pedagógov vo vyše 170 samosprávach,“ hovorí Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing zo spoločnosti ENVI - PAK.


Do bilancie vzdelávania tejto OZV patria napríklad mestá ako Banská Bystrica, Martin, Trenčín, Krupina, Kežmarok, Komárno, Veľký Krtíš, Dunajská Streda, Detva, Nové Zámky, Fiľakovo či Námestovo a priľahlé obce.

Všetky materské a základné školy z týchto oblastí dostali aj edukačné pomôcky. Tie samotné, ale aj prezentácie, pripravil ENVI - PAK tak, aby si ich učitelia vedeli rozdeliť do viacero vyučovacích hodín počas celého roka. Výučbu realizujú samotní učitelia, ktorí majú na to kvalifikáciu a skúsenosti.

ENVI - PAK im v interaktívnej prezentácii a na animáciách vysvetlí, ako správne triediť odpad, respektíve ako predchádzať jeho tvorbe a ako používať pomôcky.

 

Potrvá roky, kým sa triedenie stane životným štýlom

„Vzdelávanie je iba začiatkom, kedy sa ľudia naučia správne triediť, potrvá však roky, kým to začnú považovať za životný štýl a nie za povinnosť,“ doplnil Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). „Začať treba od detí.“

Rovnaký postoj zastáva aj envirorezort. „Sme presvedčení, že orientácia na deti, ktoré návyky rodičov a starých rodičov nielen kontrolujú, ale aj korigujú, sú správnou investíciou do ich vzdelávania,“ konštatoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.

 

Začať postupne a trpezlivo

„Aj pedagógovia z materských a základných škôl sa počas interaktívnej prednášky presvedčili, že uvedomelé deti dokážu pozitívne meniť stereotypy vo svojich rodinách,“ zhodnotila Paula Grivalská z oddelenia životného prostredia v Spišskej Belej. „A aktívne zapojenie učiteľov je nevyhnuté pre zmenu environmentálneho povedomia detí.“

„To, že pedagógovia dlho po prednáške diskutovali a pripájali vlastné skúsenosti, potvrdzuje ich zaujatie,“ uzatvoril Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev v Banskej Bystrici. „Navyše sa zhodli, že cesta k environmentálnemu správaniu detí vedie iba cez postupné a trpezlivé kroky.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %