Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.08.2016 03:41

Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate


Železnička bude počas dňa osláv premávať s pozmeneným cestovným poriadkom.


Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.


Košická detská historická železnica si bohatým programom s názvom Plnou parou vpred! pripomenie 60. výročie dokončenia trate Čermeľ – Alpinka a začiatok plnej prevádzky tejto obľúbenej železničky.

„Prvý septembrový deň si už tradične pripomíname naše výročie, tohtoročné je okrúhle a preto výnimočné. Pre návštevníkov sme pripravili pestrý program, postavený predovšetkým na tom najvzácnejšom čo máme – na našich parných lokomotívach, jazdách historických vlakových súprav a k tomu sme pridali atraktívny sprievodný program pre celé rodiny z uplynulých sezón,“ povedal riaditeľ železničky Ľubomír Lehotský.

Prepady vlakov a súťaže zručností rušňovodičov

Program vo štvrtok 1. septembra odštartuje už od prvej jazdy a potrvá až do podvečerných hodín. Jednou z najatraktívnejších častí budú súťaže zručností rušňovodičov. „Naši zdatní rušňovodiči predvedú svoje schopnosti na stanici Alpinka a to vo viacerých „tradičných“ disciplínach, pričom do súťaženia budú zapojené parné aj dieselové mašinky,“ uviedol Lehotský.

O dobrú náladu v stanici Alpinka sa postará folklórna hudba Krasňanka. Atmosféru ozvláštnia aj hasiči s historickou technikou a penovým kúpeľom pre deti. Tie sa budú môcť zapojiť aj do zábavných aktivít, ktoré pre ne pripravila poisťovňa NN a lesníci z košických mestských lesov. Nebude chýbať hladkacia mini zoo a vlastnoručná výroba sviečok. Ako občerstvenie bude pripravený železničiarsky guláš. Počas dňa si návštevníci budú môcť vyskúšať jazdenie na stanovištiach rušňovodičov či netradične aj na nákladnom plošinovom vozni. O 11:20 bude zo stanice Čermeľ vypravený protokolárny vlak. Trojicu popoludňajších jázd navyše ozvláštnia obľúbené prepady vlakov.

Železnička bude počas dňa premávať s pozmeneným cestovným poriadkom. Z Čermeľa – nástupnej stanice - vlaky vyštartujú o 9:20, 11:20, 13:20, 15:20 a 17:20, z Alpinky budú odchádzať s posunutým odchodom o 20 minút, teda o 10:20, 12:20, 14:20, 16:20 a 18:20. Po celý deň platí riadne sezónne cestovné.

Košickú detskú historickú železnicu postavili v rokoch 1955 až 1956 aj vďaka nadšenému úsiliu dobrovoľníkov. Od spustenia prevádzky sa zaradila k najpopulárnejším rodinným atrakciám Košíc a širokého okolia. Železnicu od roku 2012 prevádzkuje občianske združenie Detská železnica Košice, za toto obdobie bol úplne obnovený historický vozový park železničky a v tomto roku tu pribudol najmladší parný rušeň na Slovensku Krutwig.

OZ Detská železnica Košice pripravilo program Plnou parou vpred! v spolupráci s poisťovňou NN Životná poisťovňa, Mestom Košice, Mestskými lesmi Košice a Košickým samosprávnym krajom.

Viac na www.detskazeleznica.sk a na Facebooku Detská železnica Košice.

 

 

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, OZ Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala
Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.
viac
30.11.2016
Detskú železnicu navštívi túto sobotu sv. Mikuláš
Už tento víkend sú pre návštevníkov Košickej detskej historickej železnice pripravené populárne Mikulášske jazdy. Mladí železničiari vypravia v sobotu 3. decembra dva vlaky, chýbať nebude sv. Mikuláš s darčekmi, programom a ďalšími atrakciami.
viac
29.12.2016
Detská železnica prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra
Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice.
viac
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %