Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.12.2019 09:05

Detská železnica s maďarským partnerom zrealizovali projekt za 578-tis. eur


Ilustračná snímka: Detská železnica Košice, o. z.


Košická detská historická železnica a úzkorozchodná železnička maďarskom Miškovci Lillafured zrealizovali v uplynulých dvoch rokoch spoločný cezhraničný projekt v hodnote 578-tis. eur.


Obe atrakcie investovali do infraštruktúry, na známej košickej železničke dokončili staničnú budovu, obnovili výhybňu, umožňujúcu križovanie vlakov či spojazdnili ďalší úzkorozchodný rušeň. V Miškovci zas úplne zrekonštruovali areál stanice. Projekt bol financovaný z prostriedkov Európskej únie.

„Každý projekt je výzvou a keď sa podarí, je aj obrovskou vzpruhou pre toho, kto ho realizuje. Pre nás boli dva roky práce na medzinárodnom projekte Interreg zatiaľ najväčším projektom a vynikajúcou skúsenosťou, ktorú okamžite ocenili nielen dobrovoľníci, ale aj návštevníci unikátnej detskej železnice. Realizovali sme investície za vyše 210 tisíc eur, pričom sa podarilo viac ako dosť,“ uviedol Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Počas projektu dokončili na železničke stavbu novej staničnej budovy v nástupnej stanici Čermeľ. Ide vôbec o prvú obnovenú staničnú budovu po asanáciách v 90. rokoch. Najväčšia časť investícií smerovala do výhybne VPRED, ktorej obnovenie umožňuje opätovné zavedenie križovania vlakov. To ihneď zvýšilo kapacitu železničky, ktorá v uplynulých rokoch zaznamenávala pokračujúci nárast návštevnosti.

K ďalším investíciám patrí spojazdnenie úzkorozchodnej lokomotívy, vybudovanie detského ihriska či spustenie prvej aplikácie pre smartfóny – audio sprievodcu po železničke a Čermeľskom údolí.

„Išlo o veľmi zaujímavý a atraktívny projekt, ktorý zaujal medzinárodnú skupinu hodnotiteľov. Úzkorozchodné železničky tvoria špecifický druh atrakcií, ktoré sú bránami k miestnemu prírodnému a kultúrnemu dedičstvu,“ uviedol manažér projektový Rudolf Bauer. Súčasťou projektu bola príprava spoločného rozvojového dokumentu, ktorý nie len mapuje súčasnú situáciu oboch železníc, ale ukazuje najmä možnosti ich ďalšieho rozvoja. „Obe železničky poctivo analyzovali aj svoje slabé stránky a v spolupráci s externými odborníkmi nachádzali možnosti ďalšieho rozvoja,“ povedal o dokumente jeho hlavný redaktor Bauer.

Dokument pre Košickú detskú historickú železnicu napríklad navrhuje predĺženie trate smerom k mestu, či odporúča zmeny v konečnej stanici Alpinka, kde by mohlo vzniknúť Košický skanzen so železničnou a lesníckou tematikou.

Lillafuredská železnička v Miškovci počas projektu komplexne modernizovala stanicu Dorrotya a úplne rekonštruovala historický vagón.

Úspešná realizácia projektu motivovala košickú železnička k snahe o pokračovanie cezhraničnej spolupráce. V týchto dňoch sa preto pripravuje na ďalšiu projektovú výzvu v rámci schémy Interreg spolu s maďarským partnerom a to s úzkorozchodnou železničkou pri obci Nagybőrzsőny.

Obsah tejto tlačovej správy neprezentuje oficiálne stanovisko Európskej únie.

info@skhu.eu    www.skhu.eu

Európsky fond regionálneho rozvoja

Autor: (ts-Detská železnica Košice, o. z.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
18.01.2019
Železničky v Miškovci a v Košiciach predstavujú spoločný rozvojový plán
Historické úzkorozchodné železničky v maďarskom Miškovci a v Košiciach počas piatkovej konferencie v Košiciach predstavujú spoločný rozvojový plán, ktorý pripravili v rámci cezhraničnej spolupráce prostredníctvom projektu "Úzkorozchodné železnice ako atrakcie a brány do prírody (RailGate)".
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
02.06.2023
Detská železnica vďaka projektu opäť sprevádzkuje parný rušeň Katka
Nové letné vozne, dva opravené mosty a vybrané úseky trate, ako aj sprevádzkovanie historickej parnej lokomotívy Katka patria k výsledkom cezhraničného slovensko – maďarského projektu na detskej železnici v Košiciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %