Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2017 10:13

Do práce na bicykli bude v máji jazdiť sedemtisíc cyklistov


Ilustračná snímka: (tsk).


Kampaň Do práce na bicykli na podporu ekologickej nemotorovej dopravy, sa koná štvrtýkrát. Tento rok sa do súťaže zaregistrovalo 74 miest a obcí. Tento počet prekonal všetky predošlé ročníky.


Registrácia cyklistov do súťažnej časti kampane trvala do 5. mája. Tvárou tohto ročníka je slovenský majster sveta Peter Sagan. "Okrem vysokého počtu jednotlivcov a tímov sa tento rok kampaň stretla aj s veľkým záujmom zamestnávateľov, ktorých sa zapojilo bezmála tisíc. Všetky, do týchto dní dosiahnuté čísla, svedčia o tom, že ľuďom nie je otázka rozvoja cyklodopravy ľahostajná," uviedla koordinátorka kampane Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica.Účastníci podporia cieľ celej kampane, ktorým je podľa organizátorov motivácia kompetentných na úrovni štátu, samospráv a zamestnávateľov, aby vytvárali kvalitné a bezpečné podmienky pre ľudí využívajúcich bicykel na cestu do práce. Počet účastníkov sa každoročne zvyšuje. Tento rok súťaž prvýkrát otvorili aj pre študentov stredných a vysokých škôl, navyše aj pre korčuliarov či kolobežkárov. Minulý rok sa do projektu Do práce na bicykli zapojilo celkovo 5637 záujemcov v 1731 tímoch zo 60 miest Slovenska.

 

Zamestnanci Úradu TSK majú nové dresy

Trenčiansky samosprávny kraj zaregistroval štyri súťažné tímy, a to Trenčiansky kraj, Rýchle brzdy, Sustainable green team a Trenčiansky región. Stačí, aby počas celého mája jazdili členovia tímu do práce na bicykli a viedli o tom príslušnú evidenciu. „V našom kraji sa v tomto roku zapojí 9 samospráv (Bánovce nad Bebravou, Handlová, Myjava, Nemšová, Nováky, Partizánske, Prievidza, Púchov, Trenčín), čo je o dve viac ako v minulom roku. Fenomén bicyklovania na Slovensku každým rokom rastie, čo prirodzene zvyšuje tlak na samosprávy, aby venovali adekvátnu pozornosť smerujúcu k zlepšovaniu podmienok všetkým občanom, ktorí využívajú nemotorový spôsob dopravy. Preto budeme radi, ak sa aj kampaňou DPNB podarí priblížiť k zdravšiemu spôsobu života a eliminovaniu využívania motorovej dopravy,“ uviedol cyklokoordinátor Úradu TSK Radovan Hladký.

Minulý rok do pedálov šliapalo 16 zamestnancov Úradu TSK. Tí spolu vytvorili tak isto štyri tímy - Trenčiansky kraj, Župní jazdci, Rýchle brzdy a Trenčiansky región. Najväčšiu vytrvalosť v štatistikách kraja pri dochádzaní do práce na bicykli každoročne preukazuje trenčiansky župan, ktorý denne najazdí približne 90 kilometrov. Zamestnanci zapojení do projektu tento rok jazdia v nových župných dresoch s identitou Zelená župa. 

Jedným z okruhov projektu Zelená župa, ktorý kraj rozbehol v roku 2015, je aj podpora rozvoja cyklistiky v kraji. Rozvoj cyklistickej infraštruktúry v kraji podporí, okrem iných, Vážska cyklotrasa a cyklotrasa medzi Nemšovou a Trenčínom. Druhý zmienený projekt sa v roku 2016 už dočkal územného rozhodnutia na stavbu. Vybudovanie cyklotrasy medzi Nemšovou a Trenčínom bude slúžiť ako spojka medzi významnými kultúrnymi a prírodnými lokalitami. Projekt Na bicykli po stopách histórie tak prepojí Trenčiansky hrad s hradom Brumov v Českej republike. Župa taktiež minulý rok vyčlenila na základe podpísaného memoranda pre Slovenský cykloklub a Klub slovenských turistov takmer 37-tisíc eur na obnovu a osadenie nového značenia 315 kilometrov cyklistických a turistických trás.

 

Vo Zvolene sprístupnili cyklistom aj námestie

Dôvodom pre sprístupnenie námestia je práve kampaň Do práce na bicykli, uviedla to Eva Ježovičová, hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene. Povolenie platí do 11. júna. Vlani sa do kampane vo Zvolene zapojilo 37 tímov a najazdili spolu takmer 21 220 km. Kampaň aj tento rok trvá od 1. do 31. mája a prihlasovať sa do 5. mája môžu okrem firiem aj žiaci a študenti starší ako 15 rokov.

Obecné noviny č. 19-20/2017 na str. 19

 

Autor: (sprac.: ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Neváhaj a pošli svoj návrh projektu aj ty!
Participatívny rozpočet Trenčianskej župy ti pomôže zhmotniť nápady.
viac
18.04.2017
Cyklisti na pľac – začíname!
Je jar – najvyšší čas vybehnúť do prírody a na bicykle. Alebo využiť bicykle na dopravu do práce? Všetko potrebné sa dozviete 22. apríla na Deň Zeme, kedy mesto otvára cyklosezónu 2017.
viac
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
03.04.2019
Dopravu v meste môžeme zmeniť aj bicyklom. Výzva platí pre firmy, aj študentov.
Vymeniť auto za bicykel nie je až také náročné. Za nechuťou urobiť zmenu je zvyčajne strach či pohodlnosť. Ak chcete ísť do práce na bicykli, jediné, čo naozaj musíte urobiť, je vstať skôr a cestu si trošku naplánovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %