Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.04.2017 12:02

Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši viac ako 350 vriec odpadu


Rekreačné stredisko Monika na Domaši.


Dobrovoľníci vyzbierali na brehoch vodnej nádrže Domaša viac ako 350 vriec odpadu. Motivovať tak chcú nielen deti, ale aj dospelých, aby vedeli, že odpad nepatrí do prírody.


Približne 100 dobrovoľníkov vyčistilo brehy Domaše v rekreačných strediskách Eva a Monika od prevažne naplavených odpadkov. "Pôvodná myšlienka bola výchova, preto sme na akcie pozývali aj deti," uviedol Rastislav Košalko, predseda Občianskeho združenia (OZ) Vranovské vydry, ktoré je jedným z iniciátorov tradičnej jarnej akcie. Podľa jeho ďalších slov opakované čistenie prináša čoraz menej odpadu v rekreačných strediskách. "Ale treba konštatovať, že je cítiť slabú podporu o rozvoj týchto bývalých lukratívnych stredísk cestovného ruchu zo strany štátnej správy či miestnej samosprávy," doplnil.      

Občianske združenie organizuje okrem športových aj kultúrne podujatia. Pre takúto environmentálnu iniciatívu sa podľa Košalka rozhodli pre to, že ju pozorovali aj pri iných nádržiach, kde sa ľudia vedeli spojiť a vyčistiť ju. "Ďalšia vec je, kto sa ako o jednotlivú oblasť stará," povedal na margo obce Kvakovce, ktorá spravuje rekreačnú oblasť Dobrá. "Posledné roky, odkedy je tam zmena vo vedení obce, my nemáme čo robiť v tomto stredisku. Je pripravené už v apríli kompletne bez jedného papierika," doplnil s tým, že sa to nedá porovnať s inými časťami Domaše.      

Vyzbieraný odpad zlikviduje po dohode obec Holčíkovce vo Vranovskom okrese na svoje náklady.      

Akcia bola zároveň ukončením otužileckej sezóny, členovia OZ Vranovské vydry sa poslednýkrát vykúpali v studenej Domaši.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
27.04.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v prírode v Pieninách tri tony odpadu
Približne tri tony odpadu vyzbierali dobrovoľníci v rámci akcie Čisté hory a potoky v Pieninách pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %