Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.06.2017 02:22

Dom ľudového bývania predstaví život Slovákov v maďarskom Oroszlány


Dom ľudového bývania v Šali. Snímka zdroj: (muzeum.sk).


Spôsob života Slovákov, ktorí prišli do maďarskej obce Oroszlány začiatkom 18. storočia, predstaví výstava Prejavy hmotnej ľudovej kultúry Slovákov žijúcich v Maďarsku. Otvorená bude od 14. do 24. júna v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali.


Výstava ponúkne výber z predmetov každodennej potreby, ale aj typický ľudový odev či svadobný odev pre nevestu z roku 1924. Súčasťou výstavy budú ručné práce Sloveniek žijúcich v Maďarsku.        

Výstavu pripravila pobočka Ponitrianskeho múzea - Dom ľudového bývania v Šali - v spolupráci s Pamiatkovým domom v Oroszlány. „Pamiatkový dom v Oroszlány je typickým sedliackym orosláňskym domom. Expozícia v ňom vznikla vďaka nadšencom spomedzi obyvateľov obce, ktorí pozbierali predmety a vytvorili expozíciu miestnej histórie a národopisu Slovákov žijúcich na tomto území,“ povedala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Expozícia v Pamiatkovom dome bola otvorená v roku 1987.      

Oroszlány je obec na území Maďarska, o ktorej prvá písomná zmienka pochádza z roku 1383. V 16. storočí bola obec následkom tureckých vpádov úplne zničená. Opustená zostala až do začiatku 18. storočia, kedy vtedajší zemepán Antal Esterházy povolal do obce Slovákov z Nitrianskej, Bratislavskej, Trenčianskej stolice a Myjavy. Dal im právo slobodného vierovyznania a daňovú úľavu, ktorá ich zaväzovala postaviť dom, čím sa začala obec postupne zaľudňovať.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
10.10.2017
Výstava Saag 780 má priblížiť prvú písomnú zmienku o meste
Výstava Saag 780, ktorá je v týchto dňoch otvorená v Hontianskom múzeu a galérii Ľudovíta Simonyiho v Šahách, má návštevníkom priblížiť z historického hľadiska prvú písomnú zmienku o meste.
viac
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
19.11.2020
Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne
Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %