Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.08.2019 11:10

Dožinky na Kysuciach v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka


Ilustračný výrez plagátu


Prišiel čas, keď aj na Kysuciach nastalo obdobie zberu úrodu z polí a prípravy na tuhú zimu. Pri tejto príležitosti Kysucké múzeum v Čadci pripravilo návštevníkom Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica podujatie, ktoré im pripomenie čas dožiniek na Kysuciach.


V nedeľu 18. augusta 2019 bude skanzen obohatený zvykmi, tradíciami a piesňami z Kysúc. Od 12. 00 hod. nám zvyky a tradície pri dožinkách priblíži folklórna skupina Kýčera z Ochodnice v stodole U Poništu, kde sa bude ozývať buchot cepov – ručné mlátenie obilia. O 12. 45 hod. sa môžete pripojiť ku krojovanému sprievodu, ktorý pôjde až ku kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou. Aká by to bola nedeľa, keby nebola slávená svätou omšou s poďakovaním za úrodu, za chlieb náš každodenný. Táto slávnosť sa uskutoční o 13.00 hod. v Kaplnke Panny Márie Ružencovej.

Na pódiu pri objekte Krčma z Korne bude o 14.00 hod. kultúrny program v podaní FS Kýčera pokračovať. V Ponuke je jazda na Historickej lesnej úvraťovej železnici, drezine, výstavy stanici Skanzen a v Raganovom mlyne.

Na podujatie Vás srdečne pozývajú a pekný deň prajú, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

Z výskumu obce Staškov

Z posledných kláskov obilia žnice uvili veniec a ozdobili farebnými stužkami a ružičkami, ktoré boli vyrobené z krepového papiera. Takto uvitý veniec niesli mládenec a dievča v sprievode ostatných žencov a žníc ku gazdovi, ktorý bol v obci najbohatší, a spievali pieseň: „Gazda náš, gazda náš, daj že nám oldomáš, ak nám ho ty nedáš, hneď hlavu dolu máš.“

Mládenec a dievča s vencom vkročili až do príbytku a takto vinšovali gazdovi a gazdinej: „A my vaši ženci už sme vám dožali, z vašich zlatých kláskov veniec sme uvili. Na jar sme zasiali v žatve pozbierali a v láske štedrosti sme vám vymlátili. Koľko v tom venci ja zŕn žita, toľko rokov vám prajeme žitia. By ste dlho žili a sa radovali a sto krát veselších dožiniek slávili. Obzvlášť zdravie, šťastie to vám tu prajeme a po smrti kráľovstvo nebeské želáme.“

Žencov a žnice potom gazda častoval pálenkou a rôznymi domácimi jedlami (upečeným chlebíkom, koláčmi, slaninou, klobásou...). Nechýbala hudba, tanec a spev, niekedy až do neskorých nočných hodín, alebo do bieleho rána. Gazda zavesil veniec v dome nad dverami a použil ho, ak sa v dome vydávalo dievča. Pred príchodom ženícha ho dali na hlavu družičke a tú predstavili ženíchovi, či je to tá pravá, keď si prišiel po nevestu na sobáš. Niektorí gazdovia veniec zavesili von pred dvere, aby aj vtáci mali obživu počas zimy.

 

 

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
13.06.2019
Dedičstvo otcov a materí - prezentácia Fsk Svrčinka zo Svrčinovca
„Musíme dbať na kultúrne dedičstvo našich starých otcov a mám, udržiavať zvyky a tradície, prezentovať život našich predkov, lebo tam sú naše korene, naša minulosť a bohatstvo života každej generácie.“
viac
30.08.2019
Remeslo má zlaté dno – kováčstvo
Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica je posiaty drevenicami hlavne zo zátopovej oblasti Riečnica a Harvelka. Medzi ne patrí aj Kováčska vyhňa v usadlosti Do Poništa.
viac
06.09.2019
Nedeľa svätého Huberta v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Že muži vedia správne pripraviť mäso z diviny a sú výborní kuchári, sa môžete presvedčiť na podujatí „Nedeľa svätého Huberta“ v nedeľu 15. septembra 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %