Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.10.2019 05:05

Duálne vzdelávanie má výhody pre žiakov, zamestnávateľov aj školy, tvrdí ŠIOV


Ilustračná snímka (tasr)


Duálne vzdelávanie má niekoľko výhod nielen pre žiakov, ale aj pre zamestnávateľov a školy. Pre žiaka je dôležitá najmä jeho hlavná myšlienka, teda spojenie teoretického štúdia v škole s praktickou prípravou priamo u zamestnávateľa.


 Žiak sa vzdeláva v reálnych podmienkach pod vedením skúseného inštruktora. Pre TASR to uviedla Katarína Kováčová zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV).       

"Duál pripravuje žiaka tak, aby bol profesionálom s praktickými skúsenosťami hneď po škole. Okrem toho mu poskytuje vlastné financie (štipendium, odmena za produktívnu prácu), materiálne zabezpečenie, ako pracovné oblečenie či obedy, možnosť zúčastniť sa stáží, výmenných pobytov a ďalších podujatí organizovaných ako školou, tak aj zamestnávateľom a množstvo ďalších výhod," priblížila Kováčová. Ako doplnila, počas duálneho štúdia si žiak prirodzene a postupne zvyká aj na pracovný život, nasáva firemnú kultúru a získava pracovné návyky.       

Podľa ŠIOV je duálne vzdelávanie prínosom aj pre zamestnávateľov. "Zvyšuje odbornosť zamestnancov, rieši problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily v danej oblasti, šetrí náklady na nábor a rekvalifikáciu zamestnancov, zvyšuje záujem nových odberateľov alebo zlepšuje imidž firmy," povedala Kováčová.       

Výhody duálneho vzdelávania podľa Kováčovej pociťujú aj školy. Ako príklad uviedla, že získajú partnerov pre vzdelávací proces, ktorí môžu ponúknuť žiakom praktické skúsenosti z reálneho pracovného procesu a pripraviť ich naň, rovnako môžu získať zo spolupráce so zamestnávateľmi cenné skúsenosti a podnety na vylepšenie vzdelávacieho procesu či oboznámiť žiakov prostredníctvom zamestnávateľa s najnovšími trendmi a technológiami v danej oblasti.       

Ponuka učebných miest v systéme duálneho vzdelávania na školský rok 2019/2020 dosiahla vyše 5050 miest. K septembru 2018 bolo v systéme zapojených takmer 4000 žiakov. "V oblasti počtu žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania dlhodobo vedie Trenčiansky kraj," uzavrela Kováčová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".
viac
25.08.2017
Od nového školského roka nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov
Novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu odsúhlasili koncom júna, prináša so sebou zmenu v príspevku na dopravu.
viac
14.07.2018
Novela zákona o odbornom vzdelávaní môže v TSK priniesť tisíc dualistov
Novela zákona o odbornom vzdelávaní zlepšuje podmienky pre školy i zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania, menia sa aj pravidlá určovania počtu žiakov prvých ročníkov.
viac
18.02.2020
Zamestnávatelia môžu požiadať o príspevok na duálne vzdelávanie
Do 31. marca môžu zamestnávatelia zapojení v systéme duálneho vzdelávania požiadať o poskytnutie príspevku na duálne vzdelávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %