Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.02.2020 09:30

Ekologická alternatíva kremácie – ľudské telo sa za mesiac zmení na kompost


Malý cintorín v blízkosti obce.


Recompose je americká štátna verejnoprospešná spoločnosť, ktorá ponúka ekologickú alternatívu voči kremácii alebo priamemu uloženiu telesných pozostatkov zosnulého človeka do zeme.


Nový proces, známy ako prirodzená organická redukcia či kompostovanie telesných pozostatkov človeka, trvá asi tridsať dní. Európanom môže pripomínať filmové obrazy napríklad z umiestňovania mŕtvych indiánskych bojovníkov do korún stromov.

Manipuláciu so zosnulým poisťuje patent

Celý proces manipulácie s ľudskými pozostatkami je chránený patentom. Telo sa umiestni do nádoby s prírodnými materiálmi: napríklad s drevnými štiepkami a lucernou (ďatelinovou rastlinou). Nádoba je vybavená nastaveným ventilátorom tak, aby zabezpečoval dostatočný prívod kyslíka. Rodiny zosnulého môžu už po mesiaci použiť získaný „kompost“ napríklad na výsadbu stromu v záhrade, prípadne ho darovať na pomoc pri obnove inej pôdy.

Aj univerzita potvrdila neškodnosť

Pre potvrdenie dôkazov, že ide o bezpečný proces, spolupracovala Recompose na spracovaní štúdie s Univerzitou v Západnom Washingtone. Tú navrhla a spracovala vedkyňa so špecializáciou na pôdu Lynne Carpenter-Boggs. Projekt bol odskúšaný na pozostatkoch šiestich nebožtíkov, pričom vedkyňa pri prezentácii výsledku zverejnila, že získaným „kompostom“ obohatená pôda ostala čistá, bez zápachu a spĺňala všetky podmienky amerických federálnych a štátnych bezpečnostných predpisov zabezpečenia pred potenciálne nebezpečnými patogénmi a znečisťujúcimi látkami, vrátane kovov.

Zákonodarcovia akceptovali alternatívne riešenie

V Recompose nazvali postup kompostovania ľudského tela Natural organic reduction (prirodzený organický rozklad). Zástupcovia firmy okrem iného pri schvaľovaní „kompostovania človeka“ argumentovali vo federálnom parlamente i v senáte dlhoročnými skúsenosťami a dôkazmi o bezpečnom kompostovaní pozostatkov tiel dobytka. A takisto tým, že pri súčasnom spaľovaní mŕtvych organizmov sa do ovzdušia uvoľňuje oxid uhličitý, zo zabalzamovaných tiel sa môžu do pôdy dostať nebezpečné látky a podobne. Okrem iného tiež pripomenuli, že proces kompostovania si nevyžiada používať truhlu, investovať do paliva na vykurovanie pece, o hrob sa nebude treba starať a podobne.

V každom prípade štát Washington alternatívu akceptoval a štát Colorado sa onedlho chystá kompostovanie pozostatkov človeka posudzovať.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2020
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia v krajine. Znižujú tiež hodnotu poskytovaných ekosystémových služieb. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).
viac
09.07.2020
Pri archeologickom výskume hradu našli aj ľudské pozostatky
Ľudské pozostatky sa podarilo nájsť archeológom na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec v rámci nedávneho archeologického výskumu, ktorý bol súčasťou prác počas aktuálnej revitalizácie hradného areálu a jeho podhradia. Informovala o tom riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.
viac
27.07.2020
Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu
Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
viac
21.08.2020
Identifikovať cudzopasné červy v ľudskom tele bude jednoduchšie
Na Slovensku by sa mohli dať jednoduchšie identifikovať cudzopasné červy v ľudskom tele. Poukazujú na to výsledky projektu Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %