Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2019 11:05

Elektronický OP pri elektronických službách vo viacerých štátoch EÚ


Ilustračná snímka


Európska komisia schválila notifikáciu slovenskej schémy elektronickej identifikácie v najvyššej úrovni zabezpečenia, čo znamená, že všetky členské štáty EÚ budú povinné uznávať naše elektronické občianske preukazy a elektronické povolenia na pobyt cudzinca.


Komisia bude publikovať uvedené rozhodnutie vo svojom úradnom vestníku.

"Občania SR a cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku budú môcť vybavovať agendu v zahraničí z pohodlia domova cez internet. Elektronický občiansky preukaz /eID karta/ a povolenie na pobyt cudzinca /eDoPP karta/ sú teda uznanými prostriedkami bezpečnej elektronickej komunikácie aj pre verejné e-služby iných štátov," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. Slovenská republika sa tak stala 12-tym štátom EÚ, ktorý úspešne absolvoval notifikačný proces. Do tejto skupiny dnes patria Nemecko, Taliansko, Chorvátsko, Estónsko, Španielsko, Luxembursko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, Česká republika a Holandsko. Zároveň pripravujeme prostredie nášho e-Governmentu na to, aby cudzinci mohli používať slovenské elektronické služby.

Vzájomné využívanie verejných e-služieb odstraňovaním prekážok pri cezhraničnom využívaní prostriedkov elektronickej komunikácie vyplýva z Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 910/2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre e-transakcie na vnútornom trhu /eIDAS/. Nariadenie eIDAS stanovuje podmienky, za akých sa majú prostriedky elektronickej idenfitikácie uznávať a tiež spôsoby, akýmsi štáty vzájomne oznamujú schémy elektronickej identifikácie.

Slovenská republika začala tento proces v apríli tohto roku – zástupcovia ministerstva vnútra a úradu vicepremiéra pre investície a informatizáciu sprístupnili ostatným členským štátom potrebnú dokumentáciu. V júni Slovenská republika odprezentovala našu schému elektronickej idenfifikácie a dohodli sa organizačné detaily jej hodnotenia, ktoré skončilo v septembri.

"Hodnotenie koordinovalo Dánsko a aktívne sa doň zapojili experti z Francúzska, Nemecka, Talianska, Slovinska a Maďarska. Zaujímali sa o postupy pri prijímaní a vydávaní našich elektronických dokladov, o ich bezpečnostné prvky, kryptografické algorizmy či samotný mechanizmus prihlasovania," doplnila ministerka Denisa Saková. Na základe záverečnej správy z hodnotenia všetky členské štáty EÚ odsúhlasili našu identifikačnú schému na najvyššej úrovni zabezpečenia.

Autor: (mv sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
07.10.2018
Elektronický podpis na elektronický OP si už možno vyžiadať aj cez internet
Každý, kto sa rozhodne používať elektronický podpis, od dnešného dňa môže získať potrebné certifikáty na jeho tvorbu online cez internet. Dosiaľ to bolo možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov.
viac
10.07.2020
Slováci dobre poznajú pojem občan EÚ aj svoje práva v Únii
Veľká väčšina Európanov (91 percent) pozná pojem "občan Európskej únie" a 65 percent uviedlo, že ho pozná a vie, čo znamená. Na Slovensku je tento pomer 95 k 78 percentám. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer o občianstve EÚ a demokracii, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %