Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.07.2021 11:35

Európska bezpečnostná pečať COVID-19 v cestovnom ruchu


Vzor pečate.


Túto letnú sezónu sa môžete stretnúť v zariadeniach a v službách cestovného ruchu v krajinách Európy so značkou bezpečnostnej pečate, ktorá je zárukou Vašej bezpečnej dovolenky.


Na podnet Európskej komisie vypracoval Európsky výbor pre normalizáciu európske normalizačné dokumenty) na protokoly o bezpečnosti a ochrane zdravia v súvislosti s ochorením COVID-19 v  cestovnom ruchu.

CWA 5643-1 Cestovný ruch a súvisiace služby. Požiadavky a usmernenie na zníženie šírenia COVID-19 v cestovnom ruchu, ktorý obsahuje požiadavky a odporúčania na zníženie šírenia COVID-19 pre celý sektor cestovného ruchu a identicky preberá dokument Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu (ISO) ISO/PAS 5643: 2021 s rovnakým názvom.

CWA 5643-2 Cestovný ruch a súvisiace služby. Požiadavky a usmernenie na zníženie šírenia COVID-19 v cestovnom ruchu. Európska vizuálna identita, ktorý ponúka osobitnú európsku značku v súlade s CWA 5643-1 a obsahuje požiadavky a návod na použitie európskej vizuálnej identity.

V prvej časti sa stanovujú požiadavky a odporúčania pre zariadenia a služby v cestovnom ruchu s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 a chrániť zdravie svojich zamestnancov pred ochorením COVID-19 a poskytovať bezpečnejšie služby a produkty cestovného ruchu pre turistov a obyvateľov. V druhej časti sa uvádza jednotná vizuálna identita, ktorú majú európske zariadenia a služby cestovného ruchu zobrazovať v súlade s CWA 5643-1 a stanovujú sa požiadavky a usmernenia týkajúce sa používania vizuálnej identity.

Európska bezpečnostná pečať pre cestovný ruch môže zlepšiť bezpečnostné postupy v zariadeniach a službách cestovného ruchu a zvýšiť dôveru cestujúcich a turistov, ktorí si za destináciu vyberajú EÚ.

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS SR) spolu s CEN a Európskou komisiou je presvedčený, že európska bezpečnostná pečať v cestovnom ruchu je dôležitým nástrojom na bezpečné opätovné otvorenie odvetvia cestovného ruchu a na obnovenie dôvery spotrebiteľov.

ÚNMS SR poskytuje uvedené normalizačné dokumenty technickej verejnosti od 1. 7. 2021 ako TNI CWA 5643-1 a TNI CWA 5643-2 v anglickom jazyku. V súčasnom období ÚNMS SR realizuje kroky na zabezpečenie prekladu uvedených dokumentov s predpokladaným vydaním v slovenskom jazyku začiatkom roka 2022.

Autor: (unms.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
Cestovný ruch nezvyšuje čísla nakazených
Cestovný ruch volá na poplach. Od januára covid opäť zastavil prevádzky cestovného ruchu a postavil ich neoprávnene na samý okraj spoločenského záujmu.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
30.07.2021
Cyklisti medzi Sencom a Čilistovom môžu využiť nový cyklobus
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj začala prevádzkovať cyklobus zo Senca cez Jelku až do Čilistova. Informovala o tom Katarína Čučková z KOCR Trnavský kraj.
viac
18.08.2021
Liptov má zelenú
V zmysle nového covid automatu majú Liptáci zelenú. Znamená to monitoring, teda prevádzky cestovného ruchu nepocítili výraznejšiu zmenu ani obmedzenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %