Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.02.2021 11:25

Európska komisia schválila schému štátnej pomoci pre šport


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky vo vzťahu k schéme Európskej komisie (EK) k štátnej pomoci na podporu športu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19 vo výške 8 mil. eur.


Európska komisia rozhodnutím zo dňa 15. januára 2021 schválila Schému štátnej pomoci na podporu športu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19.

Cieľom pomoci podľa schémy je poskytnúť oprávneným príjemcom pomoci finančné prostriedky na úhradu strát, ktoré im vznikli z dôvodu alebo v súvislosti s obmedzeniami uloženými slovenskými orgánmi na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Pomoc pokrýva straty oprávnených príjemcov, ktoré im vznikli v oprávnenom období, počas ktorého sa uplatňovali obmedzenia pre športové podujatia. Oprávnené obdobie bude stanovené vo výzve na predkladanie žiadostí.

Oprávnenými príjemcami pomoci podľa schémy sú profesionálne športové kluby, ktoré majú registrované sídlo na území Slovenskej republiky, pričom príjemca je považovaný za profesionálny športový klub (bez ohľadu na jeho právnu formu či veľkosť), ak ide o športový klub podľa § 15 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov a súťaží aspoň v jednej z líg bližšie vymedzených v schéme.

Schéma bližšie upravuje aj vymedzenie oprávnených nákladov a oprávnených výnosov, ako aj celkovej sumy pomoci, ktorá môže byť poskytnutá jednotlivým príjemcom pomoci.

Odhadovaný rozpočet schémy je 8 mil. eur. Pomoc podľa schémy sa poskytuje formou priameho príspevku (grantu).

EK schválila schému na základe oznámenia Komisie – dočasný rámec pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej nákazou COVID-19 v platnom znení ku dňu schválenia schémy EK. Schéma nadobudla platnosť a účinnosť uverejnením v Obchodnom vestníku dňa 26. januára 2021. 

Viac informácií: Protimonopolný úrad 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2021
Fond na podporu športu: Prvá výzva zverejnená!
Športové organizácie, obce a vyššie územné celky sa môžu uchádzať o finančné zdroje na podporu a rozvoj športu v rámci historicky prvej výzvy svojho druhu. Podávanie žiadosti začína od 15.2.2021 a končí 1.3.2021.
viac
14.01.2021
Ministerstvo dopravy spracovalo cez schému pomoci 11 miliónov eur
Do 12. januára prijalo Ministerstvo dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu. Zo 100 miliónového balíka k rovnakému dátumu spracovali a postupne na účty oprávneným prijímateľom posielajú 11 391 503,66 eur.
viac
25.03.2021
Rezort práce obnoví potravinovú a materiálnu pomoc
Ľuďom v hmotnej núdzi či v krízovej životnej situácií opäť pomôžu potravinové a hygienické balíčky. Na ich financovanie vyčlenila Európska komisia pre Slovensko v tomto roku takmer 19 miliónov eur.
viac
21.07.2021
Pomoc profesionálnemu a amatérskemu športu po pandémii
Ministerstvo financií SR podáva pomocnú ruku ďalšiemu pandémiou zasiahnutému sektoru a to športu. Uvoľnilo takmer 10 miliónov eur pre Fond na podporu športu, z ktorého podporí sektor profesionálneho športu, ale aj toho amatérskeho.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %