Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2021 03:15

Európska komisia schválila Veľkú schému pomoci pre gastro a cestovný ruch


Ilustračná snímka.


Európska komisia odobrila návrh slovenského rezortu dopravy na pomoc veľkým podnikom v cestovnom ruchu a schválila Schému štátnej pomoci, tzv. Veľkú schému.


Podnikatelia v gastrosektore a cestovnom ruchu, ktorí prekročia čerpanie pomoci 200 tisíc eur, tak budú môcť požiadať o vyšší finančný príspevok na záchranu svojho podnikania.

Tzv. Veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď Schémy pomoci de minimis alebo Schémy štátnej pomoci.

„Som veľmi rada, že Európska komisia súhlasila s naším návrhom a bez väčších pripomienok schválila  Schému štátnej pomoci v takej podobe, v akej sme ju pripravili.  Veľkú schému sme pripravovali v spolupráci s odborníkmi z gastrosektora a cestovného ruchu. Pomoc sa teraz dostane aj veľkým podnikom,“ uviedla štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková.

Rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov, kedy v tzv. Veľkej schéme budú môcť veľké podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70 % nekrytých finančných nákladov, pre malé a stredné podniky to bude hranica 90 %. „Odporúčame podnikom, ktoré sa zmestia do 200 tisíc eur, aby využili schému pomoci de minimis. Vzhľadom na nižší objem finančnej pomoci bude administratívne jednoduchšia,” povedal Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV SR.

Aj v tejto schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Podnikatelia budú môcť požiadať o finančnú pomoc z Veľkej schémy okamžite po navýšení finančného balíka o 37 250 000. Minister Andrej Doležal predloží Schému štátnej pomoci na najbližšom rokovaní vlády.

 

Autor: (mindop.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
14.01.2021
Ministerstvo dopravy spracovalo cez schému pomoci 11 miliónov eur
Do 12. januára prijalo Ministerstvo dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu. Zo 100 miliónového balíka k rovnakému dátumu spracovali a postupne na účty oprávneným prijímateľom posielajú 11 391 503,66 eur.
viac
25.03.2021
Rezort práce obnoví potravinovú a materiálnu pomoc
Ľuďom v hmotnej núdzi či v krízovej životnej situácií opäť pomôžu potravinové a hygienické balíčky. Na ich financovanie vyčlenila Európska komisia pre Slovensko v tomto roku takmer 19 miliónov eur.
viac
03.11.2021
Stále je možné žiadať o pomoc v cestovnom ruchu a gastre
Ministerstvo dopravy a výstavby SR v rámci schém pomoci v cestovnom ruchu a gastre vyplatilo dodnes už viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc podnikateľom. Pomoc vo forme priamych grantov naďalej pokračuje, rezort momentálne analyzuje spôsoby, ako pomôcť podnikateľom aj v jesenných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %