Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
04.02.2019 09:24

Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín


Ilustračná snímka: (mpsr).


Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.


„Posilnenie pestovania bielkovinovo bohatých plodín, najmä strukovín, na Slovensku i v EÚ je dôležité pre potravinovú sebestačnosť našej krajiny. Sú totiž významnou súčasťou výživy hospodárskych zvierat a zadržiavajú dusík v pôde. Zvýšením ich pestovania je možné znížiť nielen emisie, ale zároveň zabezpečiť sebestačnosť Slovenska i EÚ od dovozu bielkovín z tretích krajín. Chceme viac slovenskej sóje, ktorá je bez GMO,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Takzvaná dobrovoľná viazaná podpora pre poľnohospodárov bude jednou z hlavných priorít Slovenska v rámci budúcej SPP. Práve u týchto plodín je totiž veľký predpoklad zvyšovania spotreby v súvislosti so snahou Slovenska podporiť živočíšnu výrobu a zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska. Bielkovinové plodiny, ktoré môžu byť potenciálne predmetom podpory prostredníctvom viazaných priamych platieb, sa dnes v SR pestujú na ploche 48 569 ha.

EÚ spotrebuje zhruba 45 miliónov ton bielkovín pre krmivo, z čoho tretinu tvoria proteíny zo sóje. Sebestačnosť EÚ tak dosahuje v tejto oblasti len 5 percent. EÚ potrebuje ročne importovať 17 miliónov surových proteínov, z čoho 13 miliónov predstavuje sója. Tú do EÚ vyvážajú predovšetkým USA, Brazília a Argentína.

Európska komisia (EK) informovala agroministrov o stave rozširovania sa afrického moru ošípaných (AMO), ktorý je vážnou hrozbou pre európske poľnohospodárstvo. V rokoch 2013 - 2018 investovala EÚ a jej členské štáty do boja s touto nákazou približne 100 miliónov eur vrátane pomoci poskytnutej krajinám susediacim s EÚ. Sektor ošípaných sa totiž podieľa na celkovom výkone európskeho agrosektora 8,5 percentami, tvorí však až polovicu produkcie mäsa v EÚ.

EK zdôraznila, že kľúčový je dlhodobý manažment populácie diviačej zveri a úzka spolupráca a koordinácia medzi veterinármi, farmármi a poľovníkmi. Avšak „skokové“ výskyty AMO v Českej republike v roku 2017 a v Belgicku v roku 2018 poukazujú, že členské štáty nesmú podceňovať ani šírenie ľudským faktorom.

Autor: (mpsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Slovensko si dnes pripomenie Deň Európy
Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii nového koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %