Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.02.2023 09:55

Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra Prešova


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu chystajú fašiangové slávnosti, ktoré si budú môcť naplno užiť všetci návštevníci. Centrum mesta ožije 21. 2. 2023 folklórnym fašiangovým sprievodom, ktorý vyvrcholí fašiangovou veselicou, inšpirovanou ľudovými tradíciami.


Fašiangový sprievod

Toto obdobie je príznačné fašiangovými sprievodmi, ktoré sú plné ľudových zvyklostí, veselej hudby, tanca, bláznivých masiek a dobrého jedla. Inak tomu nebude ani v Prešove, kde sa v utorok 21. februára 2023 o 16:30 uskutočnia fašiangové slávnosti. Návštevníci si budú môcť priamo v centre mesta vychutnať pravú fašiangovú veselicu. Tento rok sa predstaví až 10 folklórnych súborov z prešovského kraja, ktoré svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú návštevníkov historickým centrom Prešova. Sprievod zavŕši slávnostné pochovávanie basy a v závere podujatia bude nasledovať fašiangová veselica v podaní temperamentnej východoslovenskej kapely Basawell.

Nebude chýbať ani dobré jedlo a fašiangové pochutiny. Fašiangového sprievodu sa zúčastnia prešovské folklórne súbory – FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Starišan, FS Šariš, FS Rozmarija, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka, FS Karpaťanin, Kelemeske furmani a Prešovskí heligonkári.

Fašiangoví slameniaci

Priestor pred Konkatedrálou svätého Mikuláša v Prešove od začiatku februára spestrujú veselí slamení panáci, ktorí v centre mesta umocňujú tradičnú fašiangovú atmosféru. Rodinku slameniakov, podobne ako minulý rok, vyzdobili prešovské folklórne súbory: FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Dúbrava a DFS Dúbravienka. Okrem toho tu však pribudli aj ďalší slameniaci, pod dozorom kreatívneho tímu Mestskej galérie Caraffka, v spolupráci s folklórno-kreatívnou dielňou Slávky Pavukovej z DFS Šarišanček. Slamení panáci budú rozveseľovať návštevníkov mesta do 28. 2. 2023.

„Oslávte snami fašiangové obdobie naplno a príďte si vychutnať skvelú atmosféru. Pridať sa môžete aj do nášho fašiangového sprievodu, “uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

 

Autor: Patrícia Nagyová, manažér kultúry PKO Prešov


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
Prešov sa bude hýbať
Projekt HÝBSA Slovensko sa presúva na východ. V Prešove nás čaká celodenné  športovo-zábavné podujatie pre celú rodinu. Stačí sa zaregistrovať.
viac
17.09.2022
Do centra mesta sa vracia Prešov Half Marathon
V nedeľu 18. septembra 2022 bude v prešovských uliciach pokračovať úspešný projekt Prešov HALF MARATHON. Tento rok ho organizačne zastrešuje komunita Active Life. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
09.02.2024
Fašiangové slávnosti v Prešove: Oživenie tradičnej slovenskej kultúry a zábavy
Park kultúry a oddychu v spolupráci s mestom Prešov sa opäť pripravuje na tradičné Fašiangové slávnosti, ktoré budú oslavovať bohatú kultúru a dedičstvo Slovenska. Udalosť, ktorá bude prebiehať v piatok, 9. februára 2024 od 16:00 na Hlavnej ulici v Prešove, sľubuje zábavu pre všetkých návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %