Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
18.10.2019 10:05

Festival Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou a cestovateľskou tematikou


Ilustračný výrez plagátu


Dvanásty ročník filmového festivalu Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou, cestovateľskou a outdoorovou tematikou. Uskutoční sa v piatok (18. 10.) a v sobotu (19. 10.) v prešovskom Kine Scala.


Okrem filmov si organizátori, občianske združenie Skalná hrana a horolezecký klub Rock Edge pripravili i besedy, prezentácie a výstavu fotografií.       

"Okrem výberu najlepších outdoorových filmov zo slovenskej a svetovej produkcie ponúkne festival aj multimediálnu prezentáciu slovenských horolozecov a cestovateľov - Petra 'Becka' Ondrejoviča s názvom Fenomén Venezuela a člena tatranskej horskej služby Erika Rabatína z jeho výstupu na legendárny El Capitain v Yosemitoch," uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Piatkové predpoludnie bude podľa jej slov venované dvom špeciálnym blokom pre žiakov a študentov prešovských škôl.       

Jedným z premietaných filmov bude Ikigai, ktorý zachytáva príbeh japonského snoubordistu Shina Biyajima o tom, ako našiel svoje "ikigai" alebo "dôvod na bytie" pri oslave života a objavovaní horskej prírody za Naganom.       

"K Shinovi sa pripojí americký snoubordista Travis Rice. Film je ponorením sa do Shinovho života, japonskej horskej kultúry a podobnosti medzi dvoma priateľmi, ktorí napriek tomu, že ich delia oceány, vyrástli s dvoma vecami, ktoré majú spoločné - kopec ako učebňa a hlboká vášeň pre jazdu na snouborde," priblížili organizátori podujatia.       

Súčasťou festivalového programu bude i animovaný film Krížová cesta o dvoch legendárnych lezcoch Marcelovi a Andrzejovi, ktorí sa podujmú vyliezť na zatiaľ nezdolaný vrchol najvyššej hory. Na ceste nahor musia prekonať rôzne výzvy a prekážky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
Dobrovoľníci spoja Prešov s celým krajom
Mestský festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa v aktuálnom ročníku rozšíri do celého Prešovského kraja. Už v budúcom týždni budú stovky dobrovoľníkov upratovať verejné priestranstvá, parky, okolia škôl či športovísk v deviatich mestách regiónu.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
27.03.2021
Mesto Prešov odpustí poplatky prevádzkovateľom letných terás aj v tomto roku
Majitelia kaviarní a gastro prevádzok v Prešove môžu požiadať o umiestnenie sezónnych letných terás už teraz. Mesto odpustí podnikateľom poplatky za umiestnenie terás aj v nadchádzajúcej sezóne.
viac
14.08.2021
Príďte za horami do Prešova
Už po trinástykrát sa z Prešova môžete vybrať na výlet za dobrodružstvom, aj keď iba na filmovom plátne. Pozývame vás na premietanie tých najlepších horolezeckých, outdoorových a cestovateľských filmov, ktoré v uplynulom roku vznikli vo svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %