Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.06.2018 11:54

Festival včasného stredoveku na Liptove


Ilustračná snímka región Liptov


V dňoch 30. júna až 1. júla bude na Liptove festival včasného stredoveku. Program sa sústredí do archeoparku Liptovia v Partizánskej Ľupči.


Organizátori sľubujú nezabudnuteľný zážitok a “živú” prezentáciu života a boja v období 9. – 11. storočia na Veľkej Morave, Kyjevskej Rusi, Pobaltí a Škandinávii. Na Liptove sa predstaví viac ako 600 účinkujúcich z 9 krajín. Najväčší slovenský festival včasného stredoveku s názvom Utgard otvorí svoje brány už túto sobotu.

Vikingská doba je opradená mnohými mýtmi. Festival Utgard sa pokúsi predstaviť vtedajšiu dobu čo najhodnovernejšie a možno mnohých ľudí aj poriadne prekvapí. Organizátori podujatia pripravili bohatý dvojdňový program, na ktorom nebudú chýbať remeselníci, ukážky dobovej kuchyne, bojové hry a turnaje bojovníkov využívajúcich funkčné repliky chladných zbraní a výzbroje, súťaže pre deti a mnoho iného. „Kto túži pocítiť čo je to včasný stredovek na vlastnej koži, by v prvý prázdninový víkend rozhodne nemal chýbať v Partizánskej Ľupči. Návštevníkom ukážeme ako to bolo v skutočnosti, vyvrátime ich predstavy o rytieroch a princeznách, Vikingoch s rohami na helmách.

U nás zabudnú na obraz mierumilovných Slovanov a krvilačných Avarov. Počas podujatia Utgard uvidia cez 600 účinkujúcich z 9 krajín, ktorí otočia o 180 stupňov všeobecne prevládajúce mýty o kultúre v tom období. Nezabudnuteľným zážitkom bude veľká bitka viac ako troch stovák bojovníkov bez scenára. O slávu sa na bojovom poli budú biť bojovníci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Ruska, Bieloruska, Bulharska, Rumunska a Francúzska. V rámci programu návštevníkov pohltí mystika dobovej hudby, ktorá ich v autentickom historickom prostredí archeoparku prenesie do obdobia pred tisíc rokmi. Sobotňajší program ukončí o dvadsiatej druhej hodine ohňová šou," prezradil predseda občianskeho združenia a veliteľ skupiny oživenej histórie Utgardar Martin Matejko.

 Utgard, vzdialené a nebezpečné oblasti ležiace v skalnej ríši obrov, obývané rôznymi zlovestnými bytosťami, do ktorých neradno vstupovať bez zbrane. Toľko sa dozvedáme z interpretácií hraníc medzi svetmi vikingskej doby. Podľa severskej mytológie bol Utgard tiež skalný hrad alebo pevnosť ležiaca v skalnatej ríši obrov.

„Festival včasného stredoveku Utgard sa podľa organizátorov radí medzi najvýznamnejšie monotematické historické festivaly v strednej Európe. Každý, kto chce vidieť a zažiť ako sa žilo a bojovalo vo včasnom stredoveku, by mal navštíviť Liptov už tento víkend. Viac informácií o tomto podujatí je dostupných aj na našej regionálnej webovej stránke pod linkom https://www.visitliptov.sk/podujatie/utgard-2018/. Záujemcov poteší, že s Liptov Region Card majú vstupné na podujatie podstatne výhodnejšie. Liptov bude žiť rôznymi podujatiami počas celých prázdnin, stačí si len vybrať podľa chuti, času a záujmu na https://www.visitliptov.sk/podujatia/. Do povedomia by som dala rodinný rozprávkový festival ZA 7 HORAMi v Liptovskom Jáne od 5. do 7. júla, na ktorý je vstup úplne bezplatne a tiež Liptovfest v Tatrapolise pri Tatralandii 20. až 21. júla, ktorý bude oslavou Liptova aj zábavou pre všetky vekové kategórie,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Autor: (ts-región Liptov-Katarína Šarafínová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Stredoveké mesto Hainburg ožije festivalom
Príďte zažiť dych berúce bitky žoldnierov, výstrely z kanónov, ohňovú šou a mnoho iného. Potulní hudobníci, cirkusanti, akrobati na chodúľoch a artisti predvedú svoje neuveriteľné kúsky.
viac
01.07.2019
Na Liptove štartuje najväčší rozprávkový festival
Liptov sa premení na krajinu rozprávok vďaka festivalu ZA 7 HORAMi. Druhý ročník najväčšieho rozprávkového festivalu v prírode štartuje vo štvrtok 4. júla v Liptovskom Jáne a Jánskej doline.
viac
01.07.2022
Festival Za 7 horami premení Liptov na rozprávkovú krajinu
Festival Za 7 horami ponúkne počas piateho ročníka pre rodiny s deťmi na Liptove množstvo atrakcií, tvorivých dielní a vzdelávacích aktivít. Podľa jeho projektovej manažérky Kataríny Šarafínovej potrvá šesť dní a na rozprávkovú krajinu sa zmení sedem rôznych miest po celom regióne.
viac
01.08.2022
Natur creative festival sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva
Tohtoročný druhý ročník Natur Creative Festival Jasná v Demänovskej Doline sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva. Na túto tému vytvorili drevorezbári diela a dominovala aj programu pre deti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %