Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.05.2018 02:05

Festival Zlatý oriešok otvoril svoje brány po desiaty raz


Ilustrácia, zdroj: (tasr)


Brány festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe sa po desiaty raz otvorili v utorok v Piešťanoch. Do piatka 25. mája prinesú detskému čitateľovi, poslucháčovi a divákovi množstvo zážitkov v podobe stretnutí s tvorcami, výstav či tvorivých dielní.


      Na Zázračnom oriešku sa predovšetkým súťaží – o jeho zisk sa uchádzajú rozprávky a hry pre deti, ktoré Slovenský rozhlas odvysielal v poslednom období. Okrem odbornej poroty, vedenej spisovateľom Václavom Šuplatom, ich bude hodnotiť aj detská porota. Víťazov v troch kategóriách vyhlásia na štvrtkovom slávnostnom večere v piešťanskej Elektrárni.       

Utorkový večer bude patriť slávnostnému otvoreniu a odovzdaniu dvoch mimoriadnych ocenení. Zvláštnu cenu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si prevezme herečka Táňa Pauhofová a cenu Literárneho informačného centra spisovateľ Tomáš Janovic.       

Hlavnými organizátormi podujatia sú mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany a RTVS. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. Podujatie koná pod záštitou Ministerstva kultúry SR, veľvyslankyne Českej republiky na Slovensku Livie Klausovej, predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a je venovaný aj 100. výročiu vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov.       

Kúpeľné mesto podľa slov riaditeľky knižnice Margity Galovej festivalom žije. Zapojili sa do jeho diania okrem mestských inštitúcií aj Dom umenia, klub ŽiWell, hotely či penzióny. "Každoročne k nám prichádzajú deti z celého Slovenska na podujatia, ktoré sa konajú v knižnici. Tento rok sme pripravili viac ako päťdesiat rôznych podujatí, či už čítania s literárnymi, alebo rozhlasovými tvorcami, vernisáže, stretnutia. A keďže je festival venovaný aj výročiu vzniku samostatného Československa, viaceré akcie budú v spolupráci s českými autormi," uviedla.       

V utorkovom programe je okrem iného divadelná dramatizácia a workshop na motívy štyroch rozprávok z knihy Kristy Bendovej, otvorenie výstav, činoherno-bábková inscenácia na motívy rozprávky Pavla Dobšinského Martinko Klingáč a súťažné počúvanie rozprávok. Na festival postupne prídu známi spisovatelia ako Ján Uličiansky, Daniel Hevier, Roman Brat, Petra Nagyová Džerengová, Dušan Dušek, Ľubomír Feldek i ilustrátori Vlado Král, Daniela Olejníková, Martina Matlovičová, Bystrík Vančo, Peter Uchnár či Juraj Martiška.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2019
Kúpeľný ostrov zaplavili ľudové umelecké remeslá zo šiestich krajín
Približne 190 ľudových výrobcov od piatka do nedeľného poludnia ponúkalo na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch svoje výrobky na tradičnom Festivale ľudových remesiel.
viac
10.08.2019
Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.
viac
05.08.2020
Piešťany budú centrom otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva
Tohtoročným hostiteľom otváracieho ceremoniálu Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) na Slovensku budú Piešťany.
viac
24.11.2023
Trnava a Piešťany otvoria vianočné trhy už tento piatok
Trnava i Piešťany plánujú v piatok (24. 11.) otvoriť svoje tohtoročné vianočné trhy. V oboch mestách ich odštartuje rozsvietenie vianočného stromčeka, na nasledujúce dni je pripravený bohatý kultúrny program. V Trnave v piatok vystúpi Katarína Koščová, v kúpeľnom meste kapela Avenue.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %