Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.09.2018 08:05

Gajdoši z rôznych kútov Európy sa stretli v Oravskej Polhore


Spoločná snímka


Sviatok gajdošov. Tak by sa dalo v skratke označiť podujatie, ktoré naplnilo záujmom kultúrny dom v Oravskej Polhore, kostol v Sihelnom i zuberský skanzen od 7. do 9. septembra. Medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka 2018 hostil množstvo šikovných gajdošov a muzikantov.


 

Na hornej Orave patrí začiatok septembra gajdošskej kultúre. Ani tento rok nebol výnimkou. Na 19. ročníku medzinárodného gajdošského festivalu Gajdovačka 2018 sa stretli muzikanti zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Írska, Škótska, Francúzska a Španielska.

Tohtoročná Gajdovačka sa začala Muzikantským pozývaním o 16. h pred hotelom Magura v Námestove. O hodinu neskôr sálu kultúrneho domu v Oravskej Polhore zaplnili šikovní speváci a speváčky, ktorí sa prihlásili do súťaže v speve ľudových piesní s názvom Tak spievala moja babka. Súťaž organizuje obec Oravská Polhora na počesť Anny Rusnákovej. Ako sa na domácich patrí, hostí z Európy i domácich divákov patrične privítali v programe Privítanka, ktorý odštartoval o 18. hodine. Program bol pripomienkou životného jubilea polhorskej speváčky Margity Kurákovej, ktorej venovali aj výstavu fotografií. Prvý deň festivalu uzavrel koncert gajdošov a gajdošských hudieb v penzióne Hrubjak.

Aj druhý deň festivalu priniesol množstvo zaujímavých programov. Sála kultúrneho domu ožila už predpoldním tónmi írskych, belgických a španielskych gájd na tvorivej dielni o gajdách a gajdošskej kultúre. Do tajov hry na rôzne typy gájd zasvätila záujemcov skupina Red Cow Lane z Dublinu, Jean Pierre vam Hees z Belgicka a Nadia Vázquez-Martinéz zo Španielska. Sobotňajší program pokračoval koncertom gajdošov v Múzeu oravskej dediny v Zuberci a komorným koncertom v rímskokatolíckom kostole v Sihelnom.

Medzičasom sa však nezaháľalo ani v Polhore. Tam sa o 16. h začal 18. ročník medzinárodnej súťaže mladých gajdošov O Zboroňovu nôtu. Tento rok sa na nej zúčastnilo 13 šikovných mladých gajdošov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Chorvátska. Každý z nich chcel pred fundovanou porotou ukázať svoju šikovnosť, muzikalitu a pozitívny vzťah ku gajdám, gajdošskej kultúre a k jej ďalšiemu zachovávaniu a rozvíjaniu. Tohtoročným víťazom sa stal maďarský gajdoš Levente Dobos, ktorý porotu svojou hrou, pripravenosťou a interpretáciou zaujal najviac a získal hlavnú cenu súťaže.

Večerný galaprogram Gajdovačky prilákal množstvo divákov. V scénickom hudobnom programe Okolo sveta, ktorý sa konal v kultúrnom dome, mohli diváci vidieť a najmä si vypočuť všetkých účastníkov tohto ročníka. Pestrosť piesní, krojov a hudby prezentovali gajdoši a ľudové hudby zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Belgicka, Španielska a Írska.

Posledný deň festivalu sa niesol najmä v spomienkovom duchu na významných gajdošov, spevákov a speváčky, ktorí už nie sú medzi nami. Zanechali však po sebe výraznú stopu a dodnes ich štýl hry či spevu žije prostredníctvom nasledovníkov, ktorí uchovávajú a prezentujú svoju ľudovú kultúru. Okrem spomienkových stretnutí na cintoríne v Sihelnom, Oravskej Polhore a Rabči sa o 10. h uskutočnila aj svätá omša za nositeľov tradícií v rímskokatolíckom kostole v Polhore. V poradí už19. ročník medzinárodného folklórneho festivalu ukončila Rozchodná - záverečný koncert v kultúrnom dome.

Organizačným a finančným garantom festivalu bolo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, technickým garantom obec Oravská Polhora a spoluusporiadateľom Cech slovenských gajdošov.

Obecne noviny č. 37-38/2018

Autor: Miroslava POLOHOVÁ IVANOVÁ, manažérka pre folklorizmus a ZUČ


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
09.09.2020
Tohtoročná oravská Gajdovačka bude v rúškach a bez medzinárodnej účasti
Gajdošský festival v Oravskej Polhore sa pre pandémiu nového koronavírusu bude tento rok konať bez medzinárodnej účasti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %