Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.08.2022 04:15

Generálna obnova Michalskej veže prihliada na jej barokovú podobu


V popredí Michalská veža, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Generálna obnova Michalskej veže pokračuje, pri obnove vonkajších i vnútorných priestorov sa prihliada na jej pôvodnú barokovú podobu, ktorú získala prestavbou v roku 1758.


V súčasnosti sú napríklad obnovované a dopĺňané exteriérové prvky, ktoré boli z veže odstránené v 20. storočí. Práce na vonkajších častiach fasády budú ukončené na jeseň. Súčasne pokračuje aj reštaurovanie sochy sv. Michala Archanjela či príprava nového obsahu časovej schránky.

"Dochádza k rekonštrukcii štukovej výzdoby, výmene okien za typologicky podobné barokovým, obnove ciferníkov hodín. Fasáda získa farebnosť stabilizovaného vápna, ktorá sa najviac približuje pôvodnej farebnosti z 18. storočia," približuje Peter Hudák zo spoločnosti PAMARCH, ktorá obnovu realizuje.

Dôjsť by malo tiež napríklad k pozláteniu charakteristických prvkov na helmici. Prebieha tiež minuciózna oprava krovu, pričom sa každý prvok krovu špeciálne posudzuje, či a do akej miery bude ešte únosný, či ho treba vymeniť alebo spevniť. Zachované by malo byť tiež kované zábradlie z 19. storočia na vyhliadkovej terase. Súčasťou rekonštrukcie bude aj obnova zvonov a vnútorných priestorov vrátane omietok či podláh.

Michalská veža prešla od 50. rokov 20. storočia výraznými prestavbami, ktorých cieľom bolo, podľa dobovej metodiky obnovy, posilniť stredoveký charakter veže ako súčasti mestského opevnenia. Súviselo s tým napríklad odkrytie stredovekého muriva na nárožiach. Z veže tak boli odstránené aj mnohé dekoratívne prvky, ktoré prístup nepovažoval za hodné zachovania. Tieto zásahy však veži nevrátili stredovekú podobu, ale tvaroslovie, aké nikdy v histórii nemala. Súčasný prístup k rekonštrukcii pamiatky sa snaží zachovať čo najviac hodnotných historických vrstiev a zároveň vrátiť veži ucelený historický vzhľad.

Pokračuje tiež reštaurovanie sochy sv. Michala Archanjela z polovice 18. storočia, pripravuje sa tiež nový obsah časovej schránky z roku 1758. Tá bude opäť umiestnená priamo v soche a spolu s ňou vrátená na vrchol veže. S ukončením rekonštrukčných prác sa počíta v 1. polroku 2023. Následne je naplánovaná dočasná expozícia o obnove veže i nová stála expozícia Michalskej veže.

S rekonštrukciou začali vlani v lete, trvať by mala 18 mesiacov. Celkový rozpočet je viac ako 1,34 milióna eur, z čoho 579 500 eur predstavuje dotácia Ministerstva kultúry SR, zvyšok financuje hlavné mesto.

Michalská veža je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy. Slúžila ako jedna zo štyroch brán do mesta, spolu s Laurinskou, Rybárskou a Vydrickou. Slúžila aj ako požiarna strážnica. Vežu začali stavať v druhej polovici 13. storočia.

Správcom je od roku 1962 Múzeum mesta Bratislavy (MMB).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2021
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k horárni Krasňany
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k rekreačnému areálu Horáreň Krasňany.
viac
16.09.2022
Bratislava pripravuje priamy prenos zo zapečatenia časovej schránky
Hlavné mesto pripravuje na 20. septembra priamy prenos zo zapečatenia novej časovej schránky, ktorá sa vráti do zreštaurovanej sochy Archanjela Michala.
viac
10.11.2022
Na rekonštruovanú Michalskú vežu sa vrátia zvony
Na Michalskú vežu v Bratislave, ktorá prechádza generálnou rekonštrukciou, sa vrátia aj zvony. Osadia ich vo štvrtok (10. 11.). Väčší z nich zrekonštruovali, menší je vernou kópiou pôvodného, ktorého oprava nebola pre jeho značné poškodenie možná.
viac
23.01.2023
Prvú fázu rozsiahlej obnovy hradu Devín ukončili
Prvú fázu rozsiahlej obnovy hradu Devín v Bratislave, v rámci cezhraničného projektu Culture Across – Kultúrne mosty cez rieku Morava, ukončili. Informovala o tom Katarína Selecká z Múzea mesta Bratislavy (MMB).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %