Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.02.2020 11:20

História planéty Pluto je zviazaná s hurbanovskou hvezdárňou


Hvezdáreň Hurbanovo.


Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove si v utorok (18. 2.) pripomenula 90 rokov od objavu planéty Pluto. Práve s objavom tejto planéty je slovenská hvezdáreň úzko spätá prostredníctvom astronóma Bohumila Šternberka.


„V tom čase riaditeľ Astrofyzikálneho observatória v Hurbanove 18. marca 1930 ako prvý v Európe vyfotografoval a presne určil polohu tohto telesa, objaveného len o mesiac skôr,“ uviedol Ladislav Druga zo Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo. Práve on, spoločne s českým popularizátorom astronómie Jiřím Grygarom, navrhol Medzinárodnej astronomickej únii pomenovať útvar na povrchu Pluta menom Bohumila Šternberka.      

Planétu Pluto objavil 18. februára 1930 americký astronóm Clyde Tombaugh ako deviatu planétu v slnečnej sústave. V súčasnosti je týchto planét zasa len osem, pretože Astronomická únia v roku 2006 preradila Pluto medzi tzv. trpasličie planéty. Toto rozhodnutie však vyvolalo nesúhlas časti odbornej verejnosti a doteraz pokračujú odborné diskusie o správnosti tohto kroku.      

Pluto má priemer 2370 kilometrov a obeh okolo Slnka mu trvá takmer 250 zemských rokov. Okolo Slnka obieha nielen nízkou rýchlosťou 4,7 kilometra za sekundu, ale tiež po veľmi excentrickej dráhe. Jeho vzdialenosť od Slnka kolíše od 4,437 do 7,376 miliardy kilometrov. Zhruba šesťkrát menšia planéta ako naša Zem má až päť doteraz objavených mesiacov. Najväčší z nich, Cháron, je takmer rovnako veľký ako materská planéta. Preto sa o sústave Pluto-Cháron hovorí ako o binárnej planétke.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
23.11.2017
V Slovenskej ústrednej hvezdárni otvorili zdigitalizované planetárium
Za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča slávnostne otvorili v utorok v Slovenskej ústrednej hvezdárni (SÚH) v Hurbanove zdigitalizované planetárium. Ako informoval generálny riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec, digitalizácia sa uskutočnila v troch etapách.
viac
22.03.2018
Krajská dominanta zmizne v tme, aby pripomenula dôležitosť ochrany prírody
Celosvetová kampaň na ochranu prírody nájde opäť po roku svoje miesto aj na území kraja. K symbolickému zhasnutiu svetiel v čase od 20.30 h do 21.30 h sa v sobotu 24. marca 2018 môže pridať každý, komu záleží na ochrane našej planéty.
viac
09.05.2020
Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch
V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %