Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.11.2016 11:10

Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh VZN k parkovacej politike


Ilustračná snímka. Autor: (Ján ZEMIAR).


Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (ďalej VZN), ktorým sa môže zaviesť do praxe jednotná parkovacia politika v Bratislave.


Zverejnený návrh môže verejnosť pripomienkovať do 7. 11. 2016 buď elektronicky na e-mailovej adrese parkovanie@bratislava.sk, alebo poštou priamo na Magistrát hl. mesta SR Bratislavy. Všetky pripomienky budú následne vyhodnotené a finálne znenie návrhu VZN bude prerokované na zasadnutiach komisií mestského zastupiteľstva, mestskej rady a na záver o ňom budú na zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodovať poslanci.

Cieľom parkovacej politiky sú podľa primátora Iva Nesrovnala jasné pravidlá platné v celom meste, zvýhodnenie občanov Bratislavy, menej áut na uliciach a viac miesta pre rezidentov. „Chceme, aby boli občania nášho mesta zvýhodnení vo všetkých mestských častiach a preto verím, že sa do systému čo najskôr pripojí čo najviac mestských častí,“ povedal Nesroval. Ako ďalej dodal, Bratislava je posledným hlavným mestom spomedzi krajín EÚ bez jednotnej parkovacej politiky. Tá je podľa primátora jedným zo základných kľúčov k možnosti lepšie regulovať dopravu. Je preto dôležité, aby sa starostovia nového systému parkovania v meste nebáli a nekoncepčne nezavádzali samostatné parkovacie politiky, ktoré v konečnom dôsledku problém nevyriešia, ale len prehĺbia. „Mesto potrebuje jeden systém parkovania a nie sedemnásť vlastných politík, na ktoré doplatia Bratislavčania,“ dodal Nesrovnal.

Parkovacia politika na území Bratislavy a spôsob jej nastavenia sa rieši už dlhodobo. V roku 2012, teda ešte v minulom volebnom období návrh parkovacej politiky neprešiel najmä z dôvodu, že mesto nereflektovalo na požiadavky starostov mestských častí. Proces prípravy tohto návrhu VZN trval takmer dva roky a je výsledkom komunikácie mesta s mestskými časťami a expertami v oblasti parkovacej politiky. Súčasné vedenie mesta od začiatku procesu prípravy zohľadňovalo pripomienky mestských častí a materiály pripravovalo v spolupráci s nimi na rokovaniach pracovnej skupiny k parkovacej politike. V pravidlách fungovania parkovacej politiky mestské časti získavajú viac kompetencií. Mestské časti si budú sami prevádzkovať systém na území svojej mestskej časti - či to bude internými kapacitami, alebo externou spoločnosťou, to bude na nich.

Spoločnosť Deloitte ako zmluvný partner mesta vykonala audit fungovania parkovacej politiky v Bratislave a jeho výstupy rovnako poslúžia ako podklad k následným krokom pri príprave a implementácii systému parkovania v Bratislave. „Aj to je dôkaz toho, že parkovacia politika, ktorá je v Bratislava veľmi potrebná, musí byť postavená na základe odbornej analýzy tak, aby bola v prospech všetkých Bratislavčanov,“ vyhlásil primátor Ivo Nesrovnal. Podľa neho sa tak prvýkrát v histórii mesta pri pripravovaní parkovacej politiky okrem interných kapacít využili aj externí odborníci a v spolupráci so spoločnosťou Deloitte bolo navrhnuté riešenie, ktoré by malo vyhovovať všetkým zúčastneným.

Celý návrh VZN je zverejnený na úradnej tabuli mesta a webstránke mesta.

http://www.bratislava.sk/navrh-vzn-o-docasnom-parkovani-motorovych-vozidiel/d-11052300/p1=11049948

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
09.12.2016
Bratislava má konečne schválenú jednotnú parkovaciu politiku
Mestskí poslanci po dlhej diskusii schválili 8. 12. 2016 všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje pravidlá parkovania v hlavnom meste a zavádza pri parkovaní na území Bratislavy jednotné pravidlá. Podľa starostu Petržalky a mestského poslanca V. Bajana sa však zaradí medzi nefunkčné nariadenia.
viac
16.11.2020
Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie pilotnej zóny rezidentského parkovania v lokalite Tehelné pole.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %