Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.03.2023 04:15

Hodina Zeme opäť pripomenie, aké dôležité je myslieť na našu planétu


Ilustračná snímka.


Už 25. marca si o 20:30 h (miestneho času) prostredníctvom Hodiny Zeme pripomenieme dôležitosť našej planéty. Práve vtedy sa na celom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach.


Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vyzýva ľudí, aby už počas dňa sami "vypli" a strávili 60 minút tým, že urobia niečo prospešné pre planétu.

Do Hodiny Zeme sa každoročne zapája viac ako miliarda ľudí z celého sveta. V súčasnosti Hodina Zeme okrem klimatickej zmeny upozorňuje aj na problém straty biodiverzity a ohrozenia prírodných zdrojov našej planéty. "Prírodu už nestačí len chrániť, musíme ju začať obnovovať," uviedla Martina Paulíková z WWF Slovensko.

Cieľom tohto ročníka je inšpirovať

Ako informovala Michaela Domanová, PR manažérka WWF Slovensko, 25. marca, v deň venovaný Hodine Zeme, tím WWF Slovensko spolu s dobrovoľníkmi osadí v teréne tabuľky na označenie chráneného územia. Takmer päťkilometrové Beňadické Alúvium Hrona vyhlásila obec Hronský Beňadik všeobecne záväzným nariadením vo februári 2023. Na tomto mieste bola ešte donedávna plánovaná výstavba malej vodnej elektrárne. Proti jej výstavbe však dlhodobo protestovala miestna komunita aj ochranári a ich spoločné úsilie tak napokon viedlo k tomu, že namiesto priehrady vzniklo chránené územie. Ide o vôbec prvé riečne obecné chránené územie na Slovensku. Ako doplnila Domanová, pri tejto príležitosti spoločne s miestnou komunitou, obcou Hronský Beňadik, Slovenským rybárskym zväzom, vodákmi a ďalšími dobrovoľníkmi vyčistia aj brehy rieky v úseku chráneného územia od naplaveného odpadu. “Cieľom tohtoročnej Hodiny Zeme je totiž okrem iného inšpirovať ľudí, aby sami ako jednotlivci venovali akúkoľvek činnosť v prospech prírody, aby vykročili zo svojej rutiny a dlhodobo žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode,” vysvetlila Domanová. Zapojiť sa môže naozaj každý a kdekoľvek.

Ochrana väčších území

Organizácia WWF dlhodobo upozorňuje na potrebu ochrany dostatočne veľkých plôch divokej prírody. “Musíme vyčleniť územia, kde sa môžu voľne pohybovať zvieratá, kde môžu rásť stromy… Jednoducho dať prírode vlastný priestor. Na druhej strane vidíme, že mnohé zásahy človeka do prírody v minulosti vyvolali väčšie negatívne dopady na životné prostredie, ale aj zdravie a životy obyvateľov. Tam, kde je to možné, je potrebné tieto negatívne vplyvy odstrániť a dať riekam, lesom a živým organizmom novú šancu na život,” doplnila Paulíková.

Vyše desaťročie ju poznáme aj na Slovensku

Iniciatíva vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney, kedy 2,2 milióna domácností zhaslo svetlá a 2 000 firiem svoje reklamné pútače na jednu hodinu, aby tak spoločne symbolicky upozornili na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny. Od roku 2011 má Hodina Zeme svoje miesto aj na Slovensku, a to z impulzu Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov. Spočiatku Hodina Zeme u nás upriamovala pozornosť na svetelné znečistenie. Od roku 2016 sa k organizovaniu podujatia pridalo WWF Slovensko a kampaň upriamila pozornosť na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie prírody, vymieranie druhov rastlín a zvierat. “Hodina Zeme vyzýva ľudí a firmy, aby zmenili svoje správanie a snažili sa žiť v rámci limitovaných možností našej planéty,” uzavrela Domanová. Podujatie má tradíciu už aj na Slovensku. Každý rok symbolicky vypínajú osvetlenie hrady, zámky, mestá i obce, ale aj reklamné pútače súkromných spoločností.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
24.03.2021
WWF Slovensko spustil kampaň na podporu rozšírenia záchrannej stanice v Zázrivej
Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice. Umožní to zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
13.03.2023
Hodina Zeme, keď sa vypnú svetlá na známych budovách, bude 25. marca
Hodina Zeme, keď sa na celkom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach, sa uskutoční 25. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %