Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.03.2020 02:15

K horárni Krasňany vedie nová a bezpečnejšia cesta


Snímka zdroj: (facebook).


K horárni Krasňany vedenie nová cesta. Mestské lesy v Bratislave totiž vybudovali paralelnú lesnú cestu cez areál bývalých muničných skladov. K horárni sa tak bude môcť verejnosť dostať komfortnejšou a bezpečnejšou cestou. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.


„Dostať sa k obľúbenému rekreačnému areálu na konci Peknej cesty bolo najmä cez voľné dni náročné. Na úzkej asfaltovej ceste sa naraz tlačilo veľa áut a spolu s nimi aj cyklisti, chodci, často rodiny s malými deťmi a kočíkmi,” priblížila bratislavská samospráva dôvod, prečo Mestské lesy v Bratislave vybudovali paralelnú lesnú cestu cez areál bývalých muničných skladov.      

Nová cesta vznikla obnovením starého konského úvozu používaného ešte pred druhou svetovou vojnou a jej povrch tvorí najjemnejší makadam, vhodný aj pre kočíky či bicykle. „Cesta je určená pre peších obojsmerne a pre cyklistov v smere hore. Časť cesty lemuje ručne a tradičným štýlom robený suchý múrik z kameňov, ktorý predstavuje ideálne prostredie pre jašterice aj lesné jahody,” priblížilo mesto. Cyklistom odporúča na cestu smerom dole používať asfaltovú cestu, kde je však znížená rýchlosť na maximálne 30 kilometrov za hodinu a vyznačený zákaz parkovania pre autá z dôvodu bezpečnosti.      

Mestským lesom v Bratislave sa zároveň podarilo zachovať cenné klenbové pivnice bývalej horárne mestských lesov. Tie budú po rekonštrukcii využité pre verejnosť. „V samotnom areáli muničných skladov muselo byť zbúraných niekoľko budov v havarijnom stave, odvezené tony stavebného odpadu a roky nahromadených smetí,” podotkla samospráva. Momentálne je sprístupnená len časť areálu muničných skladov, kadiaľ vedie nová cesta, a zvyšný priestor priebežne čistia pracovníci mestských lesov, postupne však aj ten bude otvorený. Mestské lesy v Bratislave chcú, aby celý priestor slúžil ako plnohodnotný prírodný areál.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Na Peknej ceste mesto upraví budovu pôvodnej horárne
Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) pripravujú obnovu pôvodnej horárne v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch.
viac
15.04.2021
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k horárni Krasňany
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k rekreačnému areálu Horáreň Krasňany.
viac
15.10.2021
V bratislavských mestských lesoch vybudujú nový rekreačný areál na Peknej ceste
V bratislavských mestských lesoch sa začínajú stavebné práce na vybudovaní nového rekreačného areálu v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch. Na sociálnej sieti o tom informujú Mestské lesy v Bratislave.
viac
11.11.2021
Medzi Spariskami a Bielym krížom vybudovali novú turistickú trasu
V bratislavských mestských lesoch v Malých Karpatoch vybudovali novú turistickú trasu medzi Spariskami a Bielym krížom. Lesná cestička obchádza frekventovanú asfaltovú cyklotrasu, po ktorej viedla značka pôvodne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %