Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.11.2023 07:55

Knižnicu Mikuláša Mišíka v Prievidzi čaká slávnostné otvorenie


Snímka zdroj: codnes.sk


Komplexnejšie poskytovanie služieb čitateľom či vytvorenie otvoreného miesta pre všetkých – aj toto boli niektoré z dôvodov, prečo vznikol plán zlúčiť tri pobočky Mestskej knižnice Mikuláša Mišíka v Prievidzi do jednej centrálnej knižnice v bývalom Kine Baník.


Po mesiacoch rekonštrukcií a sťahovania otvorí nová Centrálna knižnica svoje dvere verejnosti v utorok 5. decembra.

Plán Centrálnej knižnice sa začal rodiť v období, keď sa mesto rozhodlo zachovať budovu bývalého Kina Baník pre svoje účely, čo si však vyžadovalo opravu a rekonštrukciu. V tejto fáze sa zrekonštruovalo kompletné foyer, teda toalety, kompletná elektroinštalácia, steny vrátane stierok a vymaľovania, nová podlaha, vybúrali sa nenosné priečky, prerobilo sa vstupné schodisko s bezbariérovým vstupom a vynovila sa aj fasáda budovy. V priebehu vonkajších prác sa do vstupného foyeru bývalého kina postupne nasťahovali všetky tri pobočky mestskej knižnice.

„Vytvorili sme jeden kompaktný celok – novú mestskú knižnicu vo vstupnom foyeri bývalého Kina Baník - modernú a súčasným podmienkam vyhovujúcu knižnicu s perspektívou prilákať nových a zároveň udržať aj súčasných návštevníkov,“ hovorí o projekte Mgr. Dana Horná, riaditeľka KaSS a dodáva, „ jeden veľký viacúčelový priestor sme pritom rozdelili na 3 sekcie: Literatúru pre detského čitateľa, dospelého čitateľa a miesto na besedy, aktivity, tvorivé dielne, čitáreň, prednášky, workshopy a podobne.“

Výhodou Centrálnej knižnice bude efektívnejšie narábanie s finančnými prostriedkami, ktoré sa využívajú na zakúpenie kníh a časopisov. Tie nebudeme potrebné deliť na 3 pobočky a knižničný fond sa tak obohatí o viac titulov.

Knižnica vďaka presťahovaniu získala aj úplne nové priestorové možnosti na organizovanie najrôznejších podujatí. „Počas letných mesiacov môžeme využiť na aktivity aj terasu a zrekonštruované Mierové námestie. V neposlednom rade máme možnosť v priestore kina realizovať iné kultúrno-spoločenské aktivity v divadelnej sále bez kompromisov a problémov zo strany cudzieho nájomcu,“ dodáva Horná.

Knižnica sa chystá aj iné formy práce, nielen s detským čitateľom, ale aj dôchodcami, mamičkami s najmenšími deťmi a multižánrovým podujatiam.

Otváracie hodiny knižnice budú, oproti doterajšiemu času na pobočkách, predĺžené denne o 2,5 hodiny počas pracovných dní od 9:00 – 17:00 hod.

Autor: Zdroj: Infolist mesta Prievidza


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Vianočné trhy v Prievidzi ponúknu 106 stánkov s rôznorodým tovarom
V inovovanom termíne, 5. decembra, otvoria tento rok v Prievidzi vianočné trhy. V predvečer príchodu svätého Mikuláša budú mať Prievidžania a návštevníci mesta na Námestí slobody k dispozícii stánky s občerstvením, od 13. decembra aj tie s ďalším sortimentom, predovšetkým vianočnými výrobkami.
viac
03.09.2019
Na hornej Nitre otvorili strednú zdravotnícku školu
Viac ako štyri desiatky študentov, ktorí sa začnú vzdelávať v odbore praktická sestra, privítala v pondelok Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Je prvou na hornej Nitre a v poradí treťou v Trenčianskom kraji tohto zamerania a do budúcna by sa mala rozšíriť ešte o ďalšie odbory.
viac
19.10.2019
Nové priestory potešia detských čitateľov
Podkrovie Liptovskej knižnice Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši prešlo výraznou obnovou, ktorá poteší najmä detských čitateľov. V priestore podkrovia vzniklo moderné oddelenie detskej literatúry, kútik pre najmenších aj zóna hier a oddychu.
viac
22.01.2022
Mestská plaváreň v Prievidzi je oddnes otvorená v režime OP+
Na základe aktuálnych vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva, ktoré nadobudli účinnosť od 19.1.2022 je vstup do mestskej krytej plavárne umožnený výlučne osobám v režime OP+
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %