Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.04.2020 11:50

Kompostovanie a zber bioodpadu chce vláda podporiť najmä v meste


Ilustračná snímka.


Kompostovanie a zber bioodpadu má v pláne vláda podporiť najmä v meste. Spresniť by sa mala aj evidencia biologického odpadu. Pre obce by sa malo vydať usmernenie, ktoré by kompostovanie v domácnostiach riadne započítavalo do výpočtu komunálneho odpadu.


Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti ochrany životného prostredia.      

Vláda tiež podporuje prechod na obehové hospodárstvo. Ministerstvo životného prostredia by malo vypracovať plán prechodu.

Zvýšiť by sa mal aj poplatok za skládkovanie, a to do takej miery, aby motivoval ľudí k dôkladnému triedeniu odpadu. Zavedie sa aj povinnosť množstvového zberu odpadu, môže to byť aj v kombinácii s poplatkom, uvádza sa v PVV.

Do financovania triedeného zberu chce vláda zapojiť každého väčšieho výrobcu obalových a neobalových výrobkov, a to nielen podnikateľov, ale aj štátnu správu.

„Zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov budú podobne ako vo všetkých vyspelých krajinách Európskej únie integrálnou súčasťou zhodnocovania tých zložiek komunálneho odpadu, ktoré nemožno efektívne materiálovo recyklovať,” uvádza sa v PVV. Vláda chce vytvoriť aj podmienky na zvýšenie miery spaľovania odpadu, ktorý vznikne na SR.

Ambíciou vládneho kabinetu je motivovať výrobcov, aby na trh uvádzali environmentálne výhodnejšie výrobky a obaly. Robiť to chce prostredníctvom ekomodulácie.

Plánuje sa zefektívniť rozšírená zodpovednosť výrobcov tak, aby systém fungoval efektívne a dosiahla sa vyššia stabilita. Vláda chce aj prostredníctvom ekomodulácie lepšie motivovať výrobcov, aby uvádzali na trh environmentálne vhodnejšie výrobky a obaly. Zadefinovať sa má aj minimálny štandard služby a služby triedeného zberu by sa mali obstarávať cez tendre.

Vládny kabinet zamýšľa zlepšenie vnútorných mechanizmov kontroly výrobcov aj organizácií zodpovednosti výrobcov prostredníctvom nezávislých audítorských spoločností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2020
Ako sa dopracovať k 10-percentnému skládkovaniu?
Slovensko by do roku 2035 malo znížiť skládkovanie komunálnych odpadov na 10 percent. Podarí sa nám nasmerovať k tomuto cieľu iba tým, keď od januára budúceho roka začneme triediť rozložiteľný kuchynský bioodpad?
viac
07.05.2021
Dva zásadne odlišné pohľady ako zabezpečiť znižovanie percenta skládkovania
Spomedzi viacerých cieľov obhajujúcich, čo je pre Slovensku najdôležitejším krokom pri zvládaní problematiky likvidácie komunálnych odpadov (KO), jednoznačne prevláda do roku 2035 postupné znižovanie skládkovania pod na 10 percent.
viac
26.11.2021
Vláda schválila Program odpadového hospodárstva na roky 2021 – 2025
Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2025 je odklonenie odpadov od skládkovania.
viac
06.04.2023
Do konca apríla je možné žiadať o dotáciu zo Zeleného vzdelávacieho fondu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia vyhlásilo už 5. ročník Zeleného vzdelávacieho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %