Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.01.2021 01:25

Komunál sa aktívne pripravuje na nové eurofondy


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska sa pýtalo starostov a primátorov na to, ako sa pripravujú na nové programové obdobie Európskych investičných a štrukturálnych fondov.


Aktívne samosprávy

Nakoľko prichádzajúce eurofondové obdobie je koncipované na regionálnom princípe a partnerstvách, ktoré majú okrem iného podobu Integrovaných územných stratégií a regionálnych rád partnerstiev. ZMOS zaujímalo, ako štatutári miest a obcí hodnotia prípravu a implementáciu spomínaných stratégií a partnerstiev. Z prieskumu vyplýva, že 68,5 % miest a obcí sa aktívne zúčastnilo tvorby týchto strategických partnerstiev.

Spolupráca so samosprávnymi krajmi

Mimoriadne dôležitá je pri tvorbe krajských rád partnerstva aj spolupráca s vyššími územnými celkami, v ktorých majú mestá a obce, z pozície sociálno-ekonomických partnerov nenahraditeľné miesto. Za systematickú spoluprácu so samosprávnymi krajmi označili svoje aktivity predstavitelia 51,9 % samospráv. Sporadickou spoluprácou hodnotí tieto aktivity 25,9 % miest a obcí. Podľa 7,4 % sa spolupráca iba začala. Žiadnu spoluprácu konštatovalo 5,6 % opýtaných.

ZMOS sa v nadväznosti na to tiež informoval, ako hodnotia štatutárni predstavitelia miest a obcí úroveň komunikácie so samosprávnymi krajmi. Za postačujúcu ju hodnotí 61,1 % starostov a primátorov. % opýtaných a k otázke sa nevedelo vyjadriť. Ďalších 13 % tejto dalo tejto komunikácii prívlastok – vynikajúca. Za nedostatočnú ju považuje 14,8 % opýtaných a k otázke sa nevedelo vyjadriť 11,1 % respondentov.

Projekty nachystané v zásobníkoch

Pripravenosť na čerpanie eurofondov závisí aj od zásobníka projektov pre samosprávne kraje. Celkovo 54,4 % opýtaných konštatovalo, že v tomto zásobníku je všetko, čo majú v pláne. Iba určitú časť dlhodobých zámerov dokázala do zásobníkov presadiť skupina 19,3 % samospráv. Projekty, ktoré samosprávy majú zakomponované v Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja umiestnilo v zásobníkoch projektov 17,5 % miest a obcí, a projekty mimo Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja uviedlo 3,5 % opýtaných.

Tieto poznatky, aj spolu s výsledkami prieskumu v rámci tzv. druhotriedenia dát budú prerokované na komorách miest a obcí, a rovnako aj v prostredí odborných sekcií Rady ZMOS. Zároveň ZMOS plánuje o týchto zisteniach komunikovať so Združením samosprávnych krajov SK-8, ktorých vnímame ako partnerov v oblasti čerpanie eurofondov pre rozvoj samospráv.

Prieskum zameraný na túto oblasť Združenie miest a obcí Slovenska realizovalo v čase od 27. novembra 2020 do 15. januára 2021 na reprezentatívnej vzorke 505 respondentov. Výsledky prieskumu budú tiež slúžiť ako podklad na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
28.11.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k cestovnému ruchu a eurofondom
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredí na postoje štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k cestovnému ruchu. Tiež sa bude zaujímať o spoluprácu komunálu so samosprávnymi krajmi pri nastavovaní pravidiel pre spoločné čerpanie eurofondov.
viac
14.10.2021
Župa sa pripravuje na nové programové obdobie
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uskutočnila Úvodná konferencia členov pracovných skupín v rámci prípravy nového programového obdobia v Prešovskom kraji. Z dôvodu platných covid opatrení sa konferencia konala online formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %