Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.05.2023 04:15

Koniec klamlivým eko označeniam či dlhšia životnosť výrobkov


Ilustračná snímka.


Budeme sa môcť spoľahnúť na to, že výrobky, ktoré si kupujeme s označením eko, sú naozaj ekologické a šetrné k prírode?


Europoslanci chcú pomôcť spotrebiteľom vybrať si výrobky trvanlivejšie a šetrné k životnému prostrediu a výsledkom je, že schválili návrh smernice, ktorej cieľom je zlepšiť označovanie výrobkov, zabezpečiť ich dlhšiu životnosť a skoncovať s používaním zavádzajúcich tvrdení.

Smernica má pomôcť spotrebiteľom rozhodovať sa ekologicky a motivovať spoločnosti, aby ponúkali trvácnejšie a udržateľnejšie výrobky. Zakazuje všeobecné a ničím nepodložené environmentálne označenia, taktiež zakazuje aj používanie dizajnových prvkov, ktoré skracujú životnosť výrobkov a podporuje funkčnosť výrobkov aj v prípade náhradných dielov a spotrebného materiálu od iného výrobcu. Množstvo výrobcov si už dnes dáva záležať na tom, aby si ich výrobky skutočne zaslúžili označenie ekologické. Naopak, sú aj takí, ktorí týmto označením zavádzajú. “Veríme, že aj tento krok bude prínosom k čistejšiemu a udržateľnejšiemu prostrediu a bude motivovať všetkých, aby sa k prírode správali zodpovednejšie. Aj z našich prieskumov napríklad vyplýva, že ľudia si čoraz viac všímajú ekologické parametre obalov, najmä to, či je obal možné opätovne použiť alebo či je z recyklovateľného materiálu,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Koniec zavádzajúcich praktík

Množstvo zákazníkov dnes preferuje výrobky, ktoré sú šetrnejšie k prírode, aj napriek ich vyššej predajnej cene. Bohužiaľ, nie vždy je za touto propagáciou naozaj ekologický produkt. Ako sa uvádza na webe Europarlamentu, schválená novela počíta so zákazom používania všeobecných environmentálnych označení, akými sú „šetrný k životnému prostrediu“, „prírodný“, „biologicky rozložiteľný“, „klimaticky neutrálny“ či „eko“, ak nie sú tieto tvrdenia dokázateľné. Okrem toho plánuje zakázať aj environmentálne označenia, ktoré sú založené výlučne na systémoch kompenzácie emisií CO2. “Zákaz sa bude vzťahovať aj na ďalšie zavádzajúce praktiky, ako sú tvrdenia o celom výrobku, ak je tvrdenie pravdivé len pre jednu jeho časť, alebo tvrdenia o tom, ako dlho výrobok vydrží a akú záťaž znesie, ak nie sú pravdivé,” píše sa v novele. „Produkty, ktorých výroba je šetrná k prírode, či tovar, ktorý necestoval cez pol planéty, sú stále populárnejšie. No musíme ochraňovať spotrebiteľov pred zavádzajúcimi marketingovými praktikami, ktorých, žiaľ, pri ekovýrobkoch vidíme čoraz viac,” uviedol po hlasovaní pre TASR Martin Hojsík (PS). Na zjednodušenie informácií o výrobkoch by sa mali využívať len také označenia udržateľnosti, ktoré sú v súlade s oficiálnym certifikačným systémom alebo zavedené verejnými orgánmi.

Viac informácií o opraviteľnosti výrobkov

Zdá sa vám, že životnosť výrobkov sa akosi skracuje a po skončení záručnej lehoty sa výrobok pokazí, resp. je problém naň nájsť náhradné diely? V záujme predĺženia životnosti výrobkov chcú poslanci zakázať používanie dizajnových prvkov, ktoré obmedzujú životnosť výrobkov alebo vedú k predčasným poruchám. „Okrem toho by malo byť zakázané, aby výrobcovia obmedzovali funkčnosť výrobku, ak sa používa so spotrebným materiálom, náhradnými dielmi alebo príslušenstvom (napríklad s nabíjačkou alebo atramentovými kazetami) od inej spoločnosti,” vysvetľujú poslanci. Navyše by podľa nich mali byť kupujúci ešte pred nákupom informovaní o prípadných obmedzeniach týkajúcich sa opráv, aby si mohli vybrať tovar, ktorý vydrží dlhšie a dá sa opraviť. „Návrh obsahuje aj nové označenie záruky, na ktorom by sa uvádzala nielen dĺžka zákonnej záruky, ale aj trvanie prípadného predĺženia záruky, ktoré ponúkajú výrobcovia. Pomohlo by to zviditeľniť kvalitný tovar a motivovať spoločnosti, aby sa viac zamerali na zvyšovanie životnosti výrobkov,” dodávajú.

Trvácnejší tovar bude vo výhode

Novela by mala priniesť pre kupujúcich prehľad vo výrobkoch, ktoré sú trvácnejšie. „Výroba spotrebného tovaru, ktorý sa pokazí hneď po skončení záručnej lehoty, už pre priemysel nebude výhodná. Spotrebiteľov bude potrebné informovať o možnostiach opravy a nákladoch na ňu. Na etiketách bude jasne uvedené, ktoré výrobky vydržia dlhšie a výrobcovia, ktorých tovar bude trvácnejší, budú pritom vo výhode. Vnesie sa poriadok do spleti nepravdivých environmentálnych označení, keďže povolené budú len tie, ktoré budú certifikované a podložené,” uviedla spravodajkyňa Biljana Borzan po hlasovaní.

Európska únia chce touto smernicou bojovať proti greenwashingu, keďže firmy svoje výrobky často predstavujú ako veľmi ekologické, pričom to tak nie je. Táto dezinformácia pritom vzbudzuje dojem environmentálne zodpovedného obrazu o firme. Rada EÚ prijala začiatkom mája aj vlastný mandát na rokovania, čo znamená, že rokovania medzi Parlamentom a členskými štátmi o konečnom obsahu a znení smernice sa môžu začať už čoskoro.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Legislatíva o EIA sa zmenila, po kritike Európskej komisie
Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Novela zákona, ktorá 1. januára 2017 nadobudla účinnosť, reaguje na niektoré jej výhrady.
viac
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
12.08.2020
Štátna pomoc z pohľadu Protimonopolného úradu SR
Koordinátorom pomoci je na základe zákona č. 358/2015 Z. z. o úprave niektorých vzťahov v oblasti štátnej pomoci a minimálnej pomoci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o štátnej pomoci) Protimonopolný úrad SR.
viac
12.12.2020
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov?
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov a odstrániť aktuálne prekážky pre rozšírenie ich produkcie?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %