Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.11.2020 08:20

Košeca odpreprezentuje projekt odpadového hospodárstva na medzinárodnom fóre


Každé vyhodené vrece odpadu má unikátny QR kód.


Inovatívny projekt odpadového hospodárstva v obci Košeca v Ilavskom okrese bude jedným zo šiestich projektov, ktoré budú Slovensko reprezentovať v medzinárodnom finále súťaže Za inovácie v politike.


Podľa zakladateľa Inštitútu inovatívnej politiky Edwarda Strassera cieľom je upriamiť pozornosť na inovatívny prínos politikov a pozitívne zmeny, ktoré menia životy Európanov k lepšiemu.      

„Tým, že upozorňujeme na modely a mimoriadne projekty, sa usilujeme inšpirovať ostatných, aby nasledovali ich príklad. Blahoželám šiestim finalistom zo Slovenska, ktorých vybrala medzinárodná občianska porota. Svojimi vynikajúcimi politickými projektmi sú inšpiratívnym príkladom pre ďalších politikov z celej Európy,” uviedol Strasser.        

Košeca bude reprezentant v kategórii digitalizácia. Obec sa v čele so špecialistom pre odpadové hospodárstvo Marekom Kurinecom a starostom Radomírom Brtáňom rozhodla svojim obyvateľom ukázať lepší a udržateľnejší prístup k produkcii a separovaniu odpadu. Každé vyhodené vrece odpadu má unikátny QR kód a obec pomocou identifikácie RFID eviduje každý zber zmesového komunálneho odpadu. Podstatou je, že čím viac domácností separuje, tým nižšie poplatky za zber odpadu platia. Vďaka tomuto systému kleslo množstvo zmesového odpadu za rok 2019 o 18 %.      

Ocenenia sa udeľujú v deviatich kategóriách: kvalita života, ekonomika, ekológia, vzdelávanie, demokracia, digitalizácia, ľudské práva, komunita a koronakríza. Okrem základného kritéria inovatívnosti sa na všetky nominované projekty vzťahujú dve ďalšie kritériá - participácia a udržateľnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %