Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.02.2023 04:15

Košičania vlani vyprodukovali 58 595 ton komunálneho odpadu


Ilustračná snímka.


Spoločnosť Kosit v minulom roku vyviezla a spracovala 316 760 ton odpadu, z toho 58 595 ton, čiže 18 percent, bolo z Košíc. Najväčší objem tvoril zmesový komunálny odpad, a to až 46 892 ton, informovala firma.


Obyvatelia Košíc vyprodukovali vlani 6560 ton triedeného odpadu.

V krajskom meste vyviezli a spracovali odpad pomocou 23.369 kontajnerov. Najpočetnejším typom boli tzv. čierne 120-litrové kontajnery určené pre rodinné domy, a to v počte 16.460 kusov.

"Oproti roku 2021 sme v minulom roku zaznamenali v meste mierny pokles objemu odpadu o 3380 ton, čo je približne šesť percent. Pokles je však objektívny, pretože rok 2021 bol z hľadiska tvorby odpadu extrémny. Dôvodom boli najmä lockdowny súvisiace s COVID-19 a následné home office s vynútenými dovolenkami, keď sa v košických domácnostiach viac varilo a bola väčšia spotreba tovarov doručovaných kuriérmi. To bol aj dôvod extrémneho nárastu objemu obalov, využívaných pri ich doručovaní," vysvetlil Marián Christenko, generálny riaditeľ Kosit.

Podľa jeho slov však v roku 2022 pokles objemu odpadu v Košiciach nemal vplyv na vyťaženosť kontajnerov. "Naplnenosť je v priebehu týždňa rôzna. Najsilnejší je pondelok, keďže v nedeľu sa v zmysle VZN odpad nevyváža. V priebehu týždňa je odpadu v nádobách menej. Počty nádob nastavujeme tak, aby sme v priemere dosiahli 80-percentnú naplnenosť. Žiaľ, pre kontajnery blokované autami sa musíme k niektorým nádobám vracať aj tri-štyri razy. Výrazne nás zdržiavajú pri práci aj extrémne znečistené stanovištia, ktorých počet posledné roky značne stúpa," doplnil Christenko.

Až 98 percent zmesového komunálneho odpadu z krajského mesta spracovali v zariadení na energetické využitie odpadov (ZEVO). Jeho výhodou je to, že z odpadu vyrába elektrickú energiu a lacnejšie teplo pre košické domácnosti. ZEVO vlani dodalo košickej teplárni 50 816 MWh tepla.

"V niektorých regiónoch Slovenska začína kriticky chýbať základná infraštruktúra na spracovanie odpadu. Postupným zatváraním skládok sa samosprávy dostávajú do situácie, keď nemajú kde spracovať odpad," upozorňuje Christenko. Košice však tento problém nemajú a ani v budúcnosti mať nebudú. "V súčasnosti máme koncové zariadenie, do ktorého modernizácie sme investovali posledných päť rokov približne 30 miliónov eur. Rovnako ako v Bratislave aj my pripravujeme ďalšiu investíciu za 150 miliónov eur, ktorej výsledkom bude najmodernejšie zariadenie v strednej Európe schopné vyrobiť viac elektrickej energie a tepla pre Košice bez vplyvu na životné prostredie," konštatoval šéf spoločnosti.

Zo súčasného počtu približne 4000 domácností, ktoré sú vykurované teplom z košického ZEVO, by po ukončení modernizácie mohlo ísť o zvýšenie tohto počtu až na 10 000 domácností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Košice môžu mať až 10 rokov garantovanú cenu za odpad
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na decembrovom zasadnutí zaoberať prevodom 29 kusov akcií, zodpovedajúcim 29-percentnému podielu mesta Košice na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s..
viac
27.11.2017
Košičania majú prvé podzemné kontajnerovisko
V rámci pilotného projektu modernizácie existujúcich stojísk bolo 27. novembra 2017 odovzdané do užívania prvé podzemné kontajnerovisko na Oštepovej ulici v Mestskej časti Košice-Juh.
viac
20.09.2022
Nové zariadenie na zber odpadov otvorili na Jarmočnej ulici
Nové zariadenie na zber odpadov otvorili mesto Košice a spoločnosť Kosit na Jarmočnej ulici. Určené je primárne podnikateľom z Košíc i okolia, ktorí vedia svoj odpad priviezť vo vlastnej réžii.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %