Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.11.2021 11:30

Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom


Snímka zdroj: (FB / KSK).


Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese. Počas obnovy narazil zhotoviteľ na tekuté piesky, pôvodnú projektovú dokumentáciu tak museli prepracovať.


Informoval o tom riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč s tým, že most za železničným priecestím Onča cez tzv. Somotorský kanál bol dlhodobo v havarijnom stave.

Na tekuté piesky a neúnosné podložie narazil zhotoviteľ po začatí rekonštrukcie. V dôsledku toho došlo k poklesu nosnej konštrukcie a hrozil pád mostného objektu. „Okrem zmien v projektovej dokumentácii bolo potrebné zrealizovať aj nový geologický prieskum, ktorý musel zohľadniť problémy v podloží. Pôvodná nosná konštrukcia bola vybúraná, medziľahlé podpery sa spevnili a, navyše, zosilnili mikropilótami tak, aby nedošlo k opätovnému poškodeniu nosnej konštrukcie. Z dôvodu týchto nepredvídaných okolností išlo o náročnejšiu rekonštrukciu,“ objasnil Trišč.

Mostný objekt je po rekonštrukcii 3-poľový. Na obnovenú spodnú stavbu mosta uložili nové prefabrikované železobetónové nosníky spriahnuté železobetónovou doskou, ktoré vytvorili novú nosnú konštrukciu. Vybudovala sa nová izolácia mosta, konštrukčné vrstvy vozovky, rímsy, zvodidlá a upravený bol aj svah koryta Somotorského kanála. Trišč doplnil, že nový most má dĺžku takmer 25 metrov, je široký bezmála sedem metrov a šírka vozovky je vyše päť metrov. Na jeho rekonštrukciu vynaložil kraj 155 000 eur. Počas prác platili v úseku dopravné obmedzenia, most bol uzatvorený a vodiči úsek obchádzali cez Kráľovský Chlmec.

„Rekonštrukcie mostov sú otázkou nielen komfortu, ale najmä bezpečnosti. Každý jedenásty most v majetku kraja si v súčasnosti vyžaduje opravu. Aj preto robíme maximum, aby sme zvýšili bezpečnosť a zabránili ďalším kolapsom. Rekonštrukciu tohto mosta síce sprevádzali technické problémy aj riziko jeho pádu, no dobrou správou pre obyvateľov je, že všetky práce sú už ukončené,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka. Z Malého Horeša do Pribeníka tak vodiči po mesiacoch opäť prejdú plynule a bez dopravných obmedzení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
03.02.2021
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve ukončili
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve sú ukončené. Uviedol to hovorca mesta Detva Milan Suja.
viac
23.09.2022
KSK ukončil obnovu cesty medzi Hájom a Hačavou za vyše milión eur
Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukciu cesty tretej triedy, ktorá spája obce Háj a Hačava v Slovenskom krase v okrese Košice-okolie.
viac
29.12.2022
Zrekonštruovaný most v Sečovciach už slúži motoristom
Košický samosprávny kraj (KSK) po siedmich mesiacoch ukončil v Sečovciach komplexnú rekonštrukciu mosta cez miestny potok Trnávka na Širokej ulici. Pre motoristov aj peších je otvorený od 22. decembra. Informoval o tom v stredu hovorca KSK Michal Hudák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %