Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.07.2020 01:59

Kraj už má mandát na údržbu ciest k turisticky atraktívnym lokalitám


Snímka zdroj: (tasr).


Hoci má Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) turisticky atraktívne miesta, už dlhé roky sa obce a mestá či súkromný sektor trápia so stavom komunikácií, ktoré k nim vedú.


Kraj im nevedel pomôcť, nemal totiž mandát na údržbu, keďže nebol ich majiteľom alebo nemal v správe tieto cestné telesá. Krajskí poslanci na pondelňajšom rokovaní v Banskej Bystrici schválili materiál, ktorý kraju prináša možnosť participovať na údržbe a správe významných komunikácií vedúcich k turisticky atraktívnym lokalitám, ktoré sú dlhodobo v zlom stave z dôvodu nejasných majetkových vzťahov.

„Dnes sme našli a schválili spôsob, ako turistickým lokalitám napomôcť a zabezpečiť k nim celoročný kvalitný prístup. Je to malý krok samosprávy, no skutočne veľký krok v praxi. Chceme byť čo najviac v kraji a riešiť skutočné problémy a podnety, čo sa nám aj takýmito opatreniami darí stále viac,” konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Jednou z prvých komunikácií, ktoré sa dočkajú zásahu, je komunikácia v Banskej Bystrici vedúca na Šachtičky.

„Som nadšený, že sme moju myšlienku spred roka dokázali zhmotniť do reálneho materiálu, ktorý sme dnes schválili. Vďaka patrí vedeniu kraja a poslancom, ktorí materiál podporili v hlasovaní. Dáva nám to konečne nástroj, ako v teréne pomôcť a zabezpečiť zjazdnosť vybraných komunikácií v stave, v akom si to turisticky atraktívne lokality vyžadujú,” zdôraznil krajský poslanec za okres Banská Bystrica Martin Turčan.

„Cesta na Šachtičky je v zlom stave a turisti, ako aj Banskobystričania desiatky rokov doplácajú na majetkovo-právne problémy sťaženým prístupom k vyhľadávanej lokalite. Som rád, že táto tepna k oddychu, relaxu a športovému vyžitiu ľudí dostane možnosť byť udržiavaná zo zdrojov samosprávneho kraja. Toto sú skutočné opatrenia na podporu turizmu, lebo ich okamžite pocítia ľudia,” dodal Turčan.

Podobnú formu pomoci dostanú každý rok vybrané komunikácie, napríklad rekreačné stredisko na Prednej Hore v okrese Revúca, stredisko Skalka pri Kremnici, cesta medzi Hriňovou a Detvou cez Skliarovo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2017
Handlová vyzvala obyvateľov, aby jej nahlasovali výtlky na komunikáciách
Samospráva Handlovej dnes spustila výzvu s názvom Jarný výtlkozber. Prostredníctvom nej žiada obyvateľov mesta, aby jej nahlásili výtlky na mestských komunikáciách po zimnom období.
viac
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
06.10.2020
V oranžovej fáze sú štyri školy v BBSK
Štyri stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa aktuálne k 5. 10. nachádzajú v oranžovej fáze semaforu.
viac
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %