Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.08.2023 11:40

Kraj vybudoval v Nižnom Slavkove most za viac ako milión eur


Snímka zdroj: (Správa a údržba ciest PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudoval v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov most za 1,05 milióna eur. Nahradil pôvodný 72-ročný mostný objekt, ktorý bol v zlom technickom stave. Výstavbu kraj financoval z vlastných zdrojov. Kraj o tom informuje na svojej webstránke.


Nový most vedúci ponad potok Kanišov už slúži motoristickej verejnosti. Správa a údržba ciest PSK spustila jeho výstavbu v júli 2022 a aktuálne všetky technicky náročné stavebné činnosti na objekte, ktorý prevádza cestu tretej triedy, ukončila.

"Pôvodný most z roku 1951 bol klasifikovaný v stupni 6 - ako veľmi zlý. Zistili sa na ňom poruchy a nedostatky, ktoré si vynútili jeho zbúranie," uvádza kraj.

Následne sa pristúpilo k vyhotoveniu základov podkladových betónov a mikropilót nového objektu. Rekonštrukčné práce sa týkali celkovej dĺžky premostenia 20,55 metra a šírky osem metrov.

"Súčasťou prác bolo dobetónovanie ložiskových blokov a neskôr záverného múrika, osadenie ložísk a nosníkov, ako aj vyhotovenie spriahujúcej dosky a priečnikov. Zrealizovala sa hydroizolácia mostovky a rímsy mosta, upravili sa svahy koryta potoka a vykonali terénne úpravy. Taktiež sa vykonala rekonštrukcia priľahlej vozovky pred a za mostom," približuje kraj.

Výstavbou nového mosta sa podľa PSK zlepšili podmienky cestnej dopravy pre jeho obyvateľov a tiež obyvateľov okolitých obcí, respektíve všetkých účastníkov premávky, ktorí ho v rámci cestovania využívajú. Novopostavený most zároveň plní úlohu významného dopravného prepojenia okresov Sabinov a Levoča.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Komárňania chcú petíciou zabrániť výstavbe obchvatu v rekreačnej zóne
Členovia občianskej iniciatívy za záchranu rekreačnej oblasti Mŕtve rameno Váhu – Apáli v Komárne dnes odovzdali na Mestskom úrade v Komárne petíciu proti výstavbe obchvatu mesta, ktorý by viedol práve cez mestskú rekreačnú oblasť.
viac
30.11.2022
PSK buduje za Nižným Slavkovom nový most za viac ako milión eur
Nad potokom Kanišov za obcou Nižný Slavkov stavia Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom Správy a údržby ciest (SÚC) PSK nový most, ktorý nahradí pôvodný vyše 70-ročný.
viac
14.02.2023
Obec Veľká Franková bude mať nový most za vyše 537 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil výstavbu nového mostného objektu vo Veľkej Frankovej v okrese Kežmarok. Nahradí pôvodný postavený ešte v roku 1971, ktorý bol už značne poškodený.
viac
19.04.2023
Do obnovy mosta v Nižnom Hrušove kraj investuje takmer 285 000 eur
Takmer 285 000 eur investuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) do obnovy mosta v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou. Komplexnú obnovu si vynútil zlý stavebno-technický stav objektu, ktorý bol hodnotený v šiestom zo siedmich stupňov. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %