Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.11.2023 04:05

Krajské centrá práce s mládežou SPACE získali prestížne ocenenie


SPACE - logo


Pozornosti odbornej poroty neunikol projekt centier práce s mládežou SPACE, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry spustil pred vyše rokom. Odmenili ho ocenením Národná cena kariérového poradenstva.


Z 15. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva si ocenenie si odniesla aj Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja. Cenu získali konkrétne centrá práce s mládežou SPACE, ktoré poskytujú mladým ľuďom od 13 do 30 rokov (primárne v situácii NEET – teda tým, ktorí nie sú v procese vzdelávania, nie sú zamestnaní, ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave) na jednom mieste služby kariérového, sociálneho aj psychologického poradenstva. Pomáhajú im tak budovať si odolnosť a pripraviť ich na trh práce.

Do súťaže bolo v tomto roku prihlásených 31 služieb kariérového poradenstva z celého Slovenska. Súťaž organizovalo Centrum Euroguidance v spolupráci so Združením pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry a partnermi, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a rezortom školstva.

Poradenských centier SPACE je v kraji celkom sedem a tento koncept sa osvedčil. Mladí nájdu podporné služby v pobočkách v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Brezne, Lučenci, Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Zvolene. K dispozícii sú im poradcovia, psychológovia, lektori, mentori a kouči, ktorí im pomáhajú nájsť nielen správny smer, ale aj zvládať ich zložité životné situácie. V tomto bezpečnom prostredí môžu aj mladí zo slabších sociálnych pomerov či marginalizovaných skupín získať to, čo im doma často chýba.

„Teší ma, že centrá SPACE si našli svojich klientov a že ich prínos ocenili aj odborníci. To je len dôkazom toho, že takáto doplnková služba v systéme chýbala. Chceme totiž mladým vytvoriť čo najlepšie podmienky na to, aby v kraji zostali študovať, pracovať a žiť,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

„Zo získaného ocenenia máme veľkú radosť. Vnímame to ako prejav dôvery a jasný signál zo strany poroty, že naše služby kariérového poradenstva sú poskytované profesionálne a na vysokej odbornej úrovni. Teší nás to o to viac, že naši odborní pracovníci sa v centrách stretávajú s pozitívnou spätnou väzbou od našich klientov. Chceli by sme sa im preto poďakovať za ich nadšenie a odbornosť v kombinácii s otvoreným a neformálnym prístupom, ktorými si získavajú dôveru mladých ľudí,“ doplnila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Aktuálne sa v evidencii centier nachádza viac ako 900 klientov, ktorí využili ich služby. Centrá doposiaľ zrealizovali 2552 individuálnych poradenstiev a 2773 skupinových aktivít. Práve skupinové aktivity sú najvyhľadávanejšou službou v centrách SPACE. Klienti si obľúbili tiež takzvané Innolabb-y. Sú to priestory vybavené modernou technikou, mladí ľudia v nich môžu napríklad skúsiť zrealizovať svoje nápady, nahrávať hudbu a video, vytvoriť si životopis alebo sa zúčastniť rôznorodých workshopov a prepojiť svoje teoretické poznatky s praxou.

Projekt centier SPACE spustil BBSK v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a za pomoci eurofondov ešte na jar minulého roka.

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2020
Župa opäť ocenila pedagógov za ich celoživotnú prácu
Banskobystrický samosprávny tento rok ocenil prácu 52 pedagogických zamestnancov a zamestnankýň. Slávnostné stretnutia pri príležitosti ich odchodu do dôchodku sa konali v stredu 9. septembra v Banskej Bystrici a vo štvrtok 10. septembra v Lučenci.
viac
12.09.2020
V ETM bude dopravná karta zadarmo, kraj podporí aj cestovanie za kultúrou
Banskobystrický samosprávny kraj sa od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility 2020. V rámci neho pripravil viacero aktivít, ktoré podporia využívanie alternatívnych druhov dopravy, zameria sa tiež na kultúru a stredoškolákov.
viac
09.10.2023
BBSK: Návrhy na ocenenie výnimočných dobrovoľníkov
Do 2. novembra je možné zaslať neziskovej organizácii Centrum dobrovoľníctva v Banskej Bystrici návrhy na ocenenie výnimočných dobrovoľníkov, organizácií alebo inšpiratívnych projektov zameraných na nezištnú pomoc v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).
viac
25.10.2023
Kraj obnovil tradíciu Burzy stredných škôl
Kraj sa aj takto snaží vytvárať čo najlepšie podmienky pre štúdium na jeho stredných školách, podporovať odbory, ktoré reflektujú na potreby zamestnávateľov a trhu práce a modernizovať priestory i vybavenie tak, aby zodpovedali 21. storočiu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %