Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.10.2022 01:30

KSK dokončil rekonštrukciu mostov pri jazere Úhorná v okrese Gelnica


Na snímke posledné rekonštrukčné práce na úseku cesty pred obcou Úhorná 17. októbra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) v uplynulých týždňoch ukončil rekonštrukciu mosta pred obcou Úhorná ako aj pri jazere Úhorná v okrese Gelnica. Práce na oboch stavbách stáli dokopy 460 000 eur.


Opravou prešla tiež cesta medzi nimi v dĺžke viac ako dva kilometre. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

Mosty boli podľa KSK dlhé roky vo veľmi zlom technickom stave a prejazd cez ne predstavoval pre vodičov riziko. S komplexnou rekonštrukciou začali vlani na jeseň, vyžiadali si odklonenie premávky na obchádzkové trasy.

Pôvodný most pred obcou Úhorná zbúrali a vybudovali novú konštrukciu. Stavebné úpravy mosta pozostávali z realizácie prekládky potoka pre odklonenie koryta. "Počasie aj samotný tok vody sa podpísali pod rozpad častí konštrukcií spodnej stavby, ako aj ríms a nosnej konštrukcie. Z tohto dôvodu bolo nerentabilné investovať prostriedky do sanácie objektu," uvádza KSK s tým, že rekonštrukcia tohto mosta stála 260 000 eur.

Most pri jazere je jeden z najstarších v KSK, vybudovaný bol koncom 19. storočia. Pôvodne chceli jeho nosnú konštrukciu zachovať a zosilniť. Došlo však k otvoreniu trhliny na nosnej klenbe a pádu časti rímsy. "Nosná klenba bola na viacerých miestach potrhaná a časti parapetných stienok boli zrútené do potoka. Súčasťou prác okrem zbúrania a výstavby nového mosta bola aj úprava priľahlých úsekov cesty, úprava koryta rieky aj okolia mosta," dodáva kraj. Táto rekonštrukcia stála 200 000 eur.

Z takmer 660 mostov, ktoré má KSK v správe, si podľa neho aktuálne vyžaduje rekonštrukciu vyše 400 z nich.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
KSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Opravy ciest v Košickom samosprávnom kraji (KSK) pokračujú, situácia spojená s novým koronavírusom práce nestopla. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
18.06.2021
Od pondelka začnú opravovať most nad Panónskou, obmedzí to dopravu
V Bratislave začnú od pondelka 21. júna opravovať most nad Panónskou cestou - nadjazd k Budatínskej ulici v Petržalke. Nájazdy a zjazdy na most budú uzavreté počas realizácie všetkých troch etáp.
viac
19.04.2022
Rekonštrukcia mosta v Michalovciach si vyžiada dopravné obmedzenia
Rekonštrukcia mosta M1608 cez rieku Laborec na Vinianskej ceste v Michalovciach, s ktorou chce Košický samosprávny kraj (KSK) začať v stredu (20. 4.), si vyžiada dopravné obmedzenia.
viac
31.05.2022
Začala sa rekonštrukcia mosta medzi Slancom a Novým Salašom
Košický samosprávny kraj (KSK) začal s rekonštrukciou mosta medzi obcami Slanec a Nový Salaš (okres Košice-okolie), ktorý prechádza ponad potok Bradlá. Stavbári rozšíria cestu a opravia prepadnutú vozovku po oboch stranách mosta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %