Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.01.2022 08:00

KSK spustil novú výzvu na poskytnutie dotácií


Úrad KSK.


Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlásil výzvy na poskytnutie dotácií na rok 2022. V krajskom rozpočte je v rámci dotačnej schémy vyčlenených 600 000 eur.


Žiadatelia môžu o podporu požiadať do 15. februára, keď sa uzatvorí prvé hodnotiace kolo. "Otvorená je výzva pre oblasť regionálneho rozvoja, športu, poskytovania sociálnej aj zdravotnej starostlivosti, rozvoja kultúry, podpory vedy, výskumu a vzdelávania či v oblasti cirkevnej a náboženskej," informoval Úrad KSK.

Úspešní žiadatelia, teda právnické aj fyzické osoby, môžu získať dotáciu v minimálnej výške 500 eur. Maximálna výška príspevku v prípade dotačnej schémy sa riadila alokáciami peňazí pre konkrétny okres, a to v závislosti od počtu obyvateľov. Ak v prvom kole výzvy kraj neprerozdelí všetky alokované prostriedky, vyhlási druhé kolo. Dotované zámery môžu byť realizované iba v rámci územia Košického kraja a projekt musí byť ukončený do 31. októbra 2022.

Projekty záujemcov v dotačnej schéme budú hodnotiť odborníci, ako aj krajskí poslanci. Záverečnou fázou bude schválenie žiadostí o poskytnutie dotácie dotačnou komisiou. Tá sa skladá z 11 krajských poslancov, dvoch zamestnancov Úradu KSK a tajomníka komisie. KSK uvádza, že dotácie prideľuje podľa nových transparentnejších pravidiel zavedených v roku 2021 aj na základe odporúčaní mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

"Ukázalo sa, že vyhlasovanie dotácií podľa presne určených pravidiel bol dobrý krok. Všetci žiadatelia majú vďaka tomu rovnakú štartovaciu čiaru a zároveň sú podporené projekty zo všetkých regiónov kraja. Som rád, že už v minulom roku boli podporené kvalitné projekty, ktoré sú priamo cielené na ľudí žijúcich v daných regiónoch," povedal predseda dotačnej komisie a poslanec KSK Rastislav Javorský.

Informácie k výzvam sú zverejnené na webstránke KSK v sekcii transparentný kraj. "Poskytovanie dotácií má v župnej kase svoje nenahraditeľné miesto. Na základe transparentných pravidiel sa nám vďaka poskytnutým prostriedkom darí podporovať originálne projekty v každom kúte nášho kraja," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Vlani išla dotácia napríklad na multifunkčnú plochu pre inline a zimné športy v obci Teplička na Spiši, workoutové ihrisko v Poľove či na Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
13.12.2021
Schválený rozpočet KSK na rok 2022 je v objeme 346 miliónov eur
Košický samosprávny kraj (KSK) bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 346,8 milióna eur. Krajskí poslanci to schválili na pondelkovom zasadnutí.
viac
18.01.2022
V roku 2022 plánuje KSK rekonštrukcie na každej tretej strednej škole
Košický samosprávny kraj sa aj v tomto roku chystá pokračovať v rekonštrukciách svojich stredných škôl. V pláne je tiež obnova a výstavba niekoľkých športovísk.
viac
11.03.2024
Košický kraj vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí na dotácie pre rok 2024
Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí na dotácie pre rok 2024. Tento rok sa prerozdelí na verejnoprospešné projekty v rámci dotačnej schémy suma 600.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa KSK Katarína Strojná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %