Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
15.05.2024 03:05

Kulturne domy a osvetové strediská v mestách a obciach vychovávajú a vzdelávajú


Snímka zo stretnutia predsedu ZMOS Jozefa Božika s predsedom AKIS Alfonzom Kobielskym


Predseda ZMOS Jozef Božik rokoval s predsedom Asociácie kultúrnych inštitúcii miest a obcí Slovenska (AKIS) Alfonzom Kobielskym o možnostiach spolupráce v oblasti zriaďovanej kultúry na Slovensku.


„ZMOS a AKIS spája spoločná téma, ktorou sú kultúrne domy a osvetové strediska v mestách a obciach na Slovensku a ktoré sú základnou súčasťou života našich samospráv. Vytvárajú a zachovávajú kultúrne povedomie u občanov miest a obcí a podporujú kultúrno-osvetovú časť života v komunite. Záujmom každej samosprávy je aby tieto kultúrne inštitúcie fungovali a dostala sa im dostatočná podpora," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik počas spoločného stretnutia s AKIS.

Predseda AKIS Alfonz Kobielsky  počas spoločného rokovania uviedol, že zriaďovaná kultúra v mestách a obciach vychováva a vzdeláva občanov, od detí po seniorov. Pre seniorov je to najrozšírenejšia kultúrna platforma. Tejto časti kultúry sa dostáva najmenej verejných zdrojov v porovnaní s profesionálnou kultúrou a nezriaďovanou kultúrou.

Spoločným záujmom ZMOS a AKIS je priaznivé legislatívne prostredie pre zriaďovanú kultúru v mestách a obciach. ZMOS a AKIS budú pokračovať v spolupráci, ktorú v najbližšom období potvrdia memorandom a vzájomnej spolupráci, kde si vytýčia spoločné body záujmu. Spoločné stretnutie predsedu ZMOS Jozefa Božika a predsedu AKIS Alfonzom Kobielskym sa uskutočnilo v utorok 21. mája 2024 v Kancelárii ZMOS v Bratislave.

AKIS je mimovládna organizácia, ktorej cieľom je prehlbovať výchovu a vzdelávanie občanov Slovenska, vytvárať vhodné ekonomické a technické podmienky na prezentáciu živej a inovatívnej umeleckej tvorby, tradičnej kultúry, divadla, tanca, hudby, filmu, výtvarného umenia, súčasnej vizuálnej kultúry a umenia nových médií na regionálnej a miestnej úrovni.

Kultúru chápu ako komplex špecifických názorov, predstáv, presvedčení, ideálov, ktoré tvoria tradíciu spoločnosti, ako komplex intelektuálnych, estetických a morálnych cieľov (hodnôt), ktoré spoločnosť chápe ako účel svojej organizácie, ako dobro, ktoré sa má dosiahnuť určitým spôsobom života.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Festival partnerských miest Žiliny – Deň európskej kultúry 2016
Mesto Žilina pozýva na Deň európskej kultúry 2016, ktorý sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 od 14:30 hod. na Mariánskom námestí.
viac
06.10.2020
Vyhlásenie NOC k súťaži Slovenská kronika 2020
Združenie miest a obcí Slovenska bolo zo strany Národného osvetového centra informované o zrušení vyhlasovania výsledkov celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
21.12.2020
Podduklianske osvetové stredisko má k dispozícii nové priestory
Po dva a pol roku stavebných prác má Podduklianske osvetové stredisko (POS) vo Svidníku nové priestory. Budú slúžiť miestnym folklórnym súborom, ale aj na výstavy a tvorivé dielne.
viac
21.04.2021
Múzeá a galérie v PSK sú po niekoľkomesačnej prestávke opäť otvorené
Uvoľnenie opatrení umožnilo opäť otvoriť múzeá a galérie v Prešovskom kraji. Za prísnych protiepidemiologických podmienok sprístupnilo svoje priestory šesť múzeí, dve galérie a štyri osvetové strediská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %