Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.10.2016 12:48

Kultúrny a kreatívny priemysel dostane na rozvoj 50 miliónov eur


Na snímke zľava generálny riaditeľ Sprostredkovateľského orgánu pre Integrovaný regionálny operačný program Prioritná os 3 Radovan Karvai, minister kultúry Marek Maďarič a riaditeľka Odboru rozvoja kultúry a kreativity MK SR Denisa Zlatá počas tlačovej konferencie na tému "Výzva za 50 miliónov eur pre kultúrny a kreatívny priemysel" 18. októbra 2016 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr - Martin BAUMANN).


Malí a strední podnikatelia, ale aj neziskové organizácie a občianske združenia pôsobiace v tejto oblasti sa budú môcť uchádzať o takýto objem eurofondov z  Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Prioritnej osi 3 (PO 3) - Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.


O podrobnostiach dnes informoval minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).      

"O podporu sa možno uchádzať v rámci decentralizovanej výzvy, ktorá je od pondelka (17. 10.) otvorená až do 28. februára 2017, žiadatelia budú môcť na realizáciu svojich projektov získať podporu od 50 000 do 200 000 eur," uviedol minister. Z celkového objemu 50 miliónov eur sú dva milióny určené pre Bratislavský kraj, zvyšných 48 je alokovaných pre žiadateľov z ostatných regiónov. "Ďalšie rozdelenie medzi mimobratislavské kraje nie je určené, dotácie sa budú rozdeľovať podľa dopytu a najmä kvality predkladaných projektov, ktoré bude posudzovať odborná komisia," spresnil generálny riaditeľ Sprostredkovateľského orgánu IROP PO 3 Radovan Karvai.      

Z nenávratného finančného príspevku bude možné napríklad nakúpiť technológie a softvéry, upravovať interiéry budov v súvislosti s inštaláciou technologických zariadení, financovať bude možné marketingové aktivity, kreatívnu tvorbu a produkciu na účely inovácií či prenájom priestorov a technológie.      

Minister pripomenul, že táto podpora kultúrneho a kreatívneho priemyslu je súčasťou snáh rezortu zmeniť celkový pohľad na kultúru. "Z jej vnímania ako odvetvia, ktoré iba vyžaduje náklady, na naopak tvorcu hodnôt a taktiež generátora finančných zdrojov a pracovných miest," vysvetlil Maďarič. I v tomto kontexte preto aktuálnu výzvu považuje za veľký impulz nielen pre kultúru, ale aj ekonomiku krajiny.      

Poukázal pritom na to, že špecifickým cieľom výzvy je i podpora udržateľnej zamestnanosti a tvorby pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle. "Podmienkou poskytnutia dotácie je vytvorenie nových pracovných miest a ich počet je jedným z hodnotiacich kritérií v procese posudzovania projektov," informoval Maďarič. "Aj po ukončení projektu bude žiadateľ povinný udržať pracovné miesta z vlastných zdrojov minimálne ďalšie tri roky," doplnil šéf rezortu kultúry. Pri minimálnej čiastke dotácie 50 000 eur bude mať žiadateľ povinnosť vytvoriť aspoň jedno pracovné miesto. Vďaka dotačnému programu by tak mohlo vzniknúť približne 1000 nových pracovných príležitostí. "Budeme samozrejme radi, ak ich bude viac," uviedol minister.      

Vyhláseniu výzvy predchádzali regionálne semináre, na ktorých so zástupcami subjektov v oblasti kultúry a kultúrneho a kreatívneho priemyslu hľadal rezort optimálnu adresnosť grantového programu. "Napríklad, v Bratislave sme hovorili so zástupcami Nadácie Cvernovka, Kultúrnym centrom A4, v Žiline so zástupcami centra Stanica Žilina-Záriečie, v Košiciach so zástupcami Tabačky či Kulturparku," uviedla riaditeľka odboru rozvoja kultúry a kreativity MK Denisa Zlatá.       

Podrobnosti o IROP PO 3 možno nájsť na webe MK, v časti Podpora projektov, dotácie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
19.10.2019
Informácia k výzve IROP-PO3-SC31-2019-49
Ministerstvo kultúry SR informuje o aktualizácii výzvy na zakladanie kreatívnych centier (centralizovaná podpora) a podporu dopytu po kreatívnej tvorbe (emerging talents).
viac
30.12.2020
Ďalšia dotačná výzva pre kultúrno-kreatívny priemysel je určená firmám
O finančnú pomoc, ktorá zmierni straty spôsobené pandémiou nového koronavírusu, môžu po jednotlivcoch z kultúrno-kreatívneho priemyslu (KKP) žiadať aj firmy, pôsobiace v tomto segmente.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %