Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.07.2019 11:45

Len označiť nádoby nestačí. Vyžadujte dáta, ktoré zlepšia odpadové hospodárstvo


Snímka zdroj: JRK Slovensko


Samosprávy si už uvedomujú, že im chýbajú presné informácie o tom, kto, koľko a aký odpad produkuje. Mnohé riešia otázku, ako sa vysporiadať s rastúcimi poplatkami za skládkovanie tak, aby bolo odpadové hospodárenie ekonomicky udržateľné a oddialili nepopulárne zvyšovanie poplatkov pre občanov.


Prehľad o stave odpadu v samospráve prináša jeho evidovanie. Možností je viacero, od základného papierového evidovania vlastným pracovníkom až po komplexný elektronický systém. Kvalitný evidenčný systém by však mal obci poskytnúť:

1. Komplexné a reálne údaje o tvorbe zmesového komunálneho odpadu z každej domácnosti a subjektu.

2. Informácie o úrovni triedenia odpadu z domácnosti a subjektu.

3. Prehľadné informácie a štatistiky na jednom mieste.

4. Administratívne jednoduché spracovanie a prehľadné zobrazenie dát.

5. Automatické vyhodnocovanie dát pre potreby analýzy a strategického plánovania.

6. Prispôsobovanie systému zmenám v samospráve (od evidencie, cez motiváciu, k plánovaniu a rozhodnutiam a odmenám pre občanov).

7. Nastavenie komplexného systému pre lepšie fungovanie celého odpadového hospodárstva.

Označiť nádoby, vrecia alebo domácnosti však nestačí. Ak chce samospráva dosiahnuť posun v kvalite odpadového hospodárstva je potrebné so systémom aktívne pracovať. Mestá a obce už teraz čelia prebyrokratizovaniu v mnohých oblastiach. Preto potrebujú jednoduchý nástroj – softvér, ktorý ich nebude zaťažovať zložitými a neprehľadnými výpočtami, ale poskytne presne tie informácie, ktoré potrebujú. Investovať do najlacnejšieho riešenia, s ktorým sú potom len starosti si samosprávy (už aj z minulých skúseností) nemôžu dovoliť. Preto je dobré už na začiatku vybrať systém elektronickej evidencie odpadov, ktorý je jednoduchý na používanie a navyše prináša komplexný balík služieb s pridanou hodnotou.

Dobre fungujúci evidenčný systém má byť jednoduchý, praktický na použitie a s pridanou hodnotou v hardverovej aj softvérovej časti. Nevyhnutnou súčasťou kvalitného systému je servis počas celej doby využívania, aktualizácie a úpravy podľa vývoja situácie v samospráve. Navyše, ak obec spolupracuje s dodávateľom riešenia, ktorý je odborníkom v odpadovom hospodárstve, môže jednoduchšie prepojiť evidenciu aj s ďalšími riešeniami a získať komplexný systém na jednom mieste.

Spolupráca s partnerom, ktorý má odborný prehľad, venuje sa riešeniam dlhodobo a komplexne, dbá na korektné vzťahy od začiatku spolupráce ušetrí samospráve veľa času, starostí a v končenom dôsledku aj peňazí.  Výhodou sú skúsenosti z praxe z domáceho a zahraničného prostredia a tým pádom väčší rozhľad a širšie možnosti pre nastavenie systému pre potreby konkrétnej samosprávy.

Súčasťou kvalitného evidenčného systému by mala byť aj starostlivosť a pomoc pri zavádzaní systému v oblasti informačnej kampane, pri tvorbe a implementácii motivačného systému pre občanov. Benefitom spolupráce je tiež možnosť konzultovania vývoja a stratégie samosprávy v odpadovom hospodárstve.

Pred zavedením evidencie preto zvážte, čo od nej očakávate. Ak chcete reštartovať systém, mať dlhodobo efektívne fungujúce odpadové hospodárstvo, investujte to komplexného balíka s doplnkovými službami, jednoduchým a prehľadným softvérom, ktorého súčasťou je aj pomoc s edukovaním občanov a možnosťami aktualizácie systému s ohľadom na vývoj situácie. Nielenže zlepšíte váš prehľad o odpadoch, zlepšíte triedenie a zodpovednosť občanov, navyše ušetríte množstvo času a peňazí, vďaka spojeniu evidencie, motivácie a jednoduchosti systému ELWIS.

Snímky zdroj: JRK Slovensko

 

Autor: JRK Slovensko


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
30.09.2021
V Kurimanoch si poplatok za odpady občania určia triedením
Zodpovedným prístupom k triedeniu si v obci Kurimany v okrese Levoča občania určia poplatok za odpady. Na elektronickú evidenciu odpadov tam prešli zo žetónového množstvového systému.
viac
03.09.2022
V Starej Turej evidujú odpad moderne ako v európskych metropolách
V Starej Turej sa rozhodli prepojiť systém elektronickej evidencie odpadov s činnosťou technických služieb mesta. Odpad evidujú elektronicky prostredníctvom zberového auta. Systém, ktorý sa osvedčil v európskych metropolách, využívajú v meste od minulého roka na rýchlu a bezobslužnú evidenciu odpadu
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %