Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.05.2022 11:40

Letnú sezónu na Liptove otvorili na konskom koči a v historických kostýmoch


Snímka zdroj: (tasr).


Letnú sezónu 2022 na Liptove otvorili v stredu v centre Liptovského Mikuláša na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt s názvom Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a odkazu minulých čias.


Ide o historickú prechádzkovú trasu cez mesto, ktorá návštevníkom pripomína momenty nielen z histórie Liptovského Mikuláša, ale aj Slovenska. "V spoznávaní návštevníkom pomáhajú smartfóny, ktorými si načítavajú QR kódy umiestnené na historických budovách. Následne si môžu vypočuť autentické audionahrávky, ktoré sa na tieto miesta a udalosti viažu," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč.

Ako doplnil, históriu sprítomnili aj tým, že sezónu otvorili na konskom koči a s pomocou sprievodcov v dobových kostýmoch. Koče ťahané koňmi slúžili v minulosti nielen v centrách miest, ale prepájali ich aj s dolinami, ktoré v predkovia využívali viac na chovanie oviec či ťažbu dreva.

"Historický kompas v centre Liptovského Mikuláša pripomenie, že tu v 40. rokoch 19. storočia založili Štúrovci spolok Tatrín a spísali na našej evanjelickej fare Žiadosti Slovenského národa. Takisto, že budova niekdajšieho jezuitského kláštora je v súčasnosti jedným z najmodernejších interaktívnych múzeí v krajine. Ide o naše Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva," priblížila Katarína Šarafínová z OOCR Región Liptov.

Dobovú prechádzku môžu návštevníci Liptova začať na ktoromkoľvek mieste po celom centre a spojiť ju s jedlom či občerstvením na tamojších letných terasách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
Liptáci otvorili letnú turistickú sezónu
Obec Liptovský Ján bola vo štvrtok dejiskom spoločného otvorenia letnej turistickej sezóny v liptovskom regióne.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
16.05.2022
Odštartovala letná sezóna na horehronských cyklodrezinách
Druhý ročník pretekov na horehronských cyklodrezinách v obci Hronec v okrese Brezno odštartoval v sobotu (14. 5.) tohtoročnú letnú sezónu.
viac
25.05.2023
Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom
Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %