Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
13.05.2024 10:00

Letnú turistickú sezónu na Domaši otvoril vodník na koni


Smímka zdroj: Teraz.sk


Veľkým kovovým kľúčom odomkol v sobotu vody Domaše a zároveň otvoril letnú turistickú sezónu v rekreačnej oblasti Valkov vodník na koni.


 "Je to v poradí tretí vodník počas 18 otváraní sezóny. To, že je na koni, je novinka. Od rána sme mali rôzne súťaže, turnaj v nohejbale, volejbale, tenise, ako aj detské súťaže. Rovnako bola súťaž vo varení guláša," uviedol pre TASR starosta obce Bžany Ladislav Vrabeľ.       

Vodník Erik Jaškanič povedal, že s koňmi chodia na rôzne podujatia, ale otvorenie sezóny na Domaši bola pre nich premiéra. "Kone vedia plávať veľmi dobre. Chodíme s nimi plávať, či už na nejaké vodné plochy alebo aj sem. Voda im robí veľmi dobre, hydroterapia je nielen pre človeka, ale i zvieratá veľmi prospešná," priblížil.         

Na letnú turistickú sezónu sú podľa starostu pripravení. Vyčistili a pokosili pláž, ako aj ostatné pozemky. Návštevníci majú k dispozícii toalety i sprchy. Obec by privítala možnosť zamestnania miestnych cez výzvy, do ktorých by sa zapojila. K rozvoju turizmu by im pomohlo vybudovanie bazéna, wellness a vybudovanie cyklotrás.         

Obec verí, že v budúcnosti bude i na Valkove pristávať vyhliadková loď Bohemia. "Je to v takom stave, že vyšší územný celok do toho vstúpil. Predpokladám, že do jesene by to malo byť a loď by tu mala pristávať. V našej časti budú tri prístavy," priblížil starosta a doplnil, že v tejto veci komunikujú s obcou Kvakovce.         

Podľa zapisovateľa obecného zastupiteľstva Petra Orečného za posledné roky nie je problém s klesaním vodnej hladiny. Domaša má podľa neho návštevníkom čo ponúknuť v rámci prírodného i spoločenského vyžitia. "Je problém s tým, že ako ľudí prinútiť tu zostať niekoľko dní. Čo sa týka prírody a kvality vody, všetko je super," povedal Orečný.         

V autokempingu Domaša Tíšava sú na letnú sezónu pripravení a už majú i prvých návštevníkov. "Po pandémii COVID-19 ľudí bolo menej, ale už začínajú chodiť. Aj teraz máme v autokempingu Nemcov," doplnil jeho majiteľ Pavol Pelák.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
25.04.2024
Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.
viac
30.04.2024
Na hrade Ľubovňa otvorili letnú turistickú sezónu
Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni v nedeľu otvorilo letnú turistickú sezónu. Ako pre TASR povedal riaditeľ múzea Dalibor Mikulík, pre návštevníkov bol pripravený aj sprievodný program.
viac
10.05.2024
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu
Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvoril v máji tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Plán podujatí odštartuje Deň so Štefanom Kvietikom pri príležitosti jeho 90. narodenín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %